Uutinen

Hiilivoimala juuttui Thaimaan ja Burman rajalle

Timo Kuronen
22.4.2001

Thaimaan hallitus kielsi viime perjantaina voimalaitostarvikkeita kuljettavien 44 konttirekan pääsyn rajan yli Burman puolelle Thaimaan pohjoiskärjessä Mae Saissa. Armeijan yksikkö oli aiemmin pysäyttänyt saattueen raja-asemalle epäillen, että kontit saattavat sisältää voimalaitosmateriaalien lisäksi amfetamiinin tuotannossa tarvittavaa välineistöä tai kemikaaleja.

Noin 2 000 ihmisen vahvuinen tiesulku ja vaatimus konttien sisällön tarkistamisesta konttien polttamisen uhalla nopeutti hallituksen päätöstä lähettää rekkakulkue takaisin satamaan Bangkokin lähelle. Kontit olivat tulleet laivalla Kiinasta.

Burmalaiseen Tachilekin kaupunkiin, vain muutaman kilometrin päähän Thaimaan rajasta, on rakenteilla ruskohiilivoimala. Mae Sain asukkaat ovat protestoineet voimalan rakentamista vastaan jo kuukausia, mutta niin Burman kuin Thaimaankaan viranomaiset eivät ole reagoineet aiemmin.

Vaikka voimala ei olisikaan kovin suuri (12 tai 24 megawattia), sen saastevaikutuksia pelätään, sillä takeita kunnollisten rikkisuodattimien asennuksesta ei ole. Talvella vallitsevat tuulet puhaltavat Burmasta Thaimaan puolelle.

Vaikka Thaimaan hallituksen ja armeijan edustajat puhuivat myös ilmansaasteiden haitallisista vaikutuksista, ratkaisevan sysäyksen käännytykselle antoivat poliitiikkaan ja erityisesti huumeisiin liittyvät syyt. Burman sotilasjuntan pyyntöön laskea konttikaravaani Burman puolelle ei suostuttu, sillä muukin rajaliikenne on poikki.

Mae Sai-Tachilekin tulliasema suljettiin pari kuukautta sitten, jolloin Burman sotilasjuntan ja itsenäisyyttä havittelevien shan-joukkojen taistelut levisivät raja-alueelle ja osa kranaateista satoi Thaimaan puolelle.

Eräiden tietojen mukaan voimalan rahoittajana on sotilasjuntan lisäksi etnisten kiinalaisten omistama Myanmar Mayflower Bank, jota johtaa United Wa State Army:n (UWSA) johtaja Wei Hsea Kang. UWSA:n uskotaan tuottavan suuren osan Thaimaahan vuosittain virtaavasta heroiinista ja kymmenistä miljoonista metamfetamiinipillereistä.

Burman sotilasjuntta on vakuutellut tekevänsä parhaansa huumeongelman poistamiseksi, mutta Thaimaassa kukaan ei usko tähän. Juntan valikoiva suhtautuminen eri etnisiin itsenäisyysliikkeisiin herättää epäilyn, että osa huumerahoista virtaa juntan taskuihin. Huumekysymys hiertääkin Thaimaan ja Burman poliittisia suhteita paljon enemmän kuin pakolais- ja ihmisoikeuskysymykset.

Lähteet: Bangkok Post 21.-22.4.2001, The Nation 21.-23.4.2001

Timo Kuronen