Uutinen

Helsinki-konferenssi: Vaihtoehtoiset kehitysrahoituksen muodot raakileen asteella

Kansainvälisessä yhteisössä on yksimielisyys siitä, että perinteisen kehitysrahoituksen rinnalle tarvitaan uudenlaisia rahoituksen muotoja. Avoimia kysymyksiä kuitenkin riittää vielä enemmän kuin vastauksia.
Sanna Jäppinen
8.9.2005

"Vaihtoehtoiset kehitysrahoituksen muodot ovat YK:ssa erittäin kiistanalainen ja herkkä aihe" totesi YK:n talous- ja sosiaaliosaston (DESA) johtaja Oscar de Rojas Helsinki-konferenssin keskustelutilaisuudessa 8.9. "Moni pelkää, että ne ovat vain koodisana Tobinin veroille tai muille kansainvälisille veroille."

de Rojas kuitenkin toivoo, että keskustelua pystyttäisiin käymään tulevassa YK:n huippukokouksessa, jonka avajaispäivänä 14. syyskuuta koko aamu on omistettu kehitysrahoitukselle.

"Kaikkea ei varmaankaan saada ensi viikolla päätettyä, mutta ainakin olisi hyvä saada selvyys siitä, miten pitkälle maailman valtiot ovat nyt valmiita tässä asiassa menemään", de Rojas totesi.

Piristysruiske korkealta tasolta todella lienee tarpeen uusien kehitysrahoituskanavien etsimiseksi, sillä jo kesällä 2000 YK:n pääsihteeriä pyydettiin selvittämään vaihtoehtoisia rahoituksen muotoja, ja vuoden 2002 YK:n kehitysrahoituskokouksessa Monterreyssä asia oli jälleen vahvasti esillä. Mitään konkreettista edistymistä asiassa ei kuitenkaan ole viidessä vuodessa tapahtunut.

Mielenkiintoisinta antia keskustelutilaisuudessa olivat yleisön joukosta nousseet kysymykset - paneelikeskustelijat kun tyytyivät de Rojasin rinnalla lähinnä summaamaan tähänastisia ehdotuksia ja toteamaan, että lisärahoitusta kaivataan kipeästi, sillä perinteisen kehitysavun määrä ei näytä riittävältä YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

YK:n huippukokoukselle mietittäväksi lähtivät muun muassa seuraavat kysymykset: Yritetäänkö vaihtoehtoisilla rahoitusmuodoilla korvata perinteistä kehitysapua? Miksi maat, jotka eivät ole täyttäneet 0,7 prosentin tavoitetta virallisessa kehitysavussaan, olisivat valmiimpia maksamaan kansainvälisiä veroja? Ja milloin alkaa keskustelu siitä, kuka hoitaisi vaihtoehtoisilla tavoilla kerättyjen varojen myöntämisen ja jakamisen - ja millä tavalla?