Uutinen

Helmitöitä ja paimentolaiselämää

Ilona Niinikangas
7.5.2002

Kuva: Mikko aArjaakngas
Napelel Mwashan aviomies auttaa häntä käsitöiden markkinoinnissa.
Kuva: Mikko Marjakangas

Napelel Mwasha, 51, on komea näky: punaisiin pukeutuneen naisen kaulaa peittää suurikokoinen ja värikäs helmityö. Korvista roikkuvat koristeelliset riipukset ja ranteissa helisee lisää helmikoruja. Arvokas ryhti ja vakava ilme paljastavat, ettei kyseessä ei ole kuka tahansa tansanialainen mama, vaan sotureista polveutuvan uljaan maasaiheimon jäsen.

Kymmenen vuotta sitten Mwasha jätti sihteerin työnsä sisäasiainministeriössä ja alkoi tehdä helmikoruja ja vaatteita. Korut ovat osa maasainaisten asua - niitä käytetään joka päivä ja kaikkialla: nilkoissa, päälaella ja jopa lanteilla.

"Teen työtä maasaikulttuurin säilyttämiseksi. Valitsin ne kulttuurin osa-alueet, jotka tuntuivat läheisiltä. Vaatteita ja helmikoruja voivat käyttää jopa mzungut, valkoiset naiset."

Mwasha yhdistää perinteiset käsityöt nykyaikaisiin materiaaleihin, ja hän on tartuttanut käsityöinnostuksen myös muihin maasainaisiin. Helmikorujen ja vaatteiden suunnittelussa on mukana kymmenkunta mamaa ja joukko koulunsa keskeyttäneitä tyttöjä, joiden elämää Mwasha yrittää saada takaisin raiteilleen Dar Es Salaamissa sijaitsevasta työpajasta käsin.

"Opetamme tyttöjä tekemään helmitöitä ja ompelemaan vaatteita. Sillä tavalla he voivat ansaita tuloja perheelleen. Aina silloin tällöin joku heistä innostuu palaamaan takaisin koulunpenkille."

Maasait ovat paimentolaisia, jotka vaeltavat uusien laidunmaiden perässä siitä huolimatta, että Tansanian hallitus on tehnyt kaikkensa saadakseen heidät asettumaan aloilleen. Maasait asuvat Pohjois-Tansanian ja Etelä-Kenian savanneilla, ja heitä on yhteensä puolisen miljoonaa.

Maasaiden parissa varttunut Mwasha on huolissaan naisten asemasta: monet ovat luku- ja kirjoitustaidottomia ja taloudellisesti riippuvaisia aviomiehistään. Korujen myynnillä hän yrittää parantaa heidän asemaansa ja kasvattaa uutta, itsenäistä sukupolvea.

Mwashalla ei ole vielä omaa liikettä, mutta hänen tuotteitaan myydään hotelleissa ja basaareissa eri puolilla Dar Es Salaamia. Mwasha vieraili miehensä kanssa Suomessa maalis-huhtikuussa tapaamassa käsityöalan ammattilaisia ja etsimässä uusia yhteistyökumppaneita.