Uutinen

Heinäluoma viittasi globbareihin kehyskeskustelussa

Globbarien kansanedustajille välittämät kehityspoliittiset terveiset nousivat esiin SDP:n puheenjohtajan Eero Heinäluoman puheenvuorossa, kun eduskunta aloitti tiistaina 29.5. keskustelun budjettikehyksistä.
Sanna Autere
31.5.2007
Veikko SomerpuroEero Heinäluoma globattavana Pikkuparlamentin vieressä 25.5.2007
Eero Heinäluoma tapasi kansalaisia massaglobbaustapahtumassa 25.5. Pikkuparlamentin vieressä.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Heinäluoma kritisoi hallituksen kehyspäätöstä muun muassa siitä, että kehitysavun 0,7 prosentin bruttokansantulotason saavuttamiselle ei ole asetettu sitovaa tavoiteaikataulua.

”Eduskunnan pitäisi nyt yli puoluerajojen yhdistyä ja asettaa kehitysyhteistyöpanostukselle selvät vuositavoitteet. Tätä odottavat myös ne nuoret, jotka sankoin joukoin kertoivat meille viime viikolla omat terveisensä”, Heinäluoma lausui viitaten Pikkuparlamentin puistikossa perjantaina 25.5. järjestettyyn massaglobbaustapahtumaan.

Globbaustapahtumassa kehityspolitiikasta kiinnostuneet kansalaiset, globbarit, keskustelivat kansanedustajien kanssa globaaleista teemoista kuten kehitysrahoituksesta, kauppapolitiikasta, ilmastonmuutoksesta sekä naisten ja lasten oikeuksista.

Kehitysmäärärahojen nostaminen vähintään 0,04 prosenttiyksiköllä vuosittain, kunnes 0,7 prosentin tavoite saavutetaan, oli yksi globbarien kansanedustajille esittämistä vaatimuksista, jonka myös valtaosa tapaamiseen saapuneista edustajista allekirjoitti.

Piikittelyä puuttuvasta 0,7-tavoitevuodesta

Hallitusohjelmaan ei ole kirjattu tavoiteaikataulua YK:ssa sovitun 0,7 prosentin tavoittamiselle, eikä sitä määritelty hallituksen kehysriihessäkään. Kehitysyhteistyöhön on vuosien 2008–2011 kehyksessä varattu noin 370 miljoonan euron lisäys eli nykyisten kasvuarvioiden mukaan vuonna 2011 apu olisi noin 0,55 prosenttia bruttokansantulosta.

Eduskunnan kehyskeskustelussa oppositioon siirtyneet demarit ja hallituksessa istuvat vihreät piikittelivät toisiaan kehitysyhteistyötavoitteiden lykkäämisestä.

”Ainut mahdollisuus hallitukselle täyttää kansainväliset velvoitteemme on epäonnistuminen talouskasvussa, jolloin nyt tehtyjen euromääräisten summien kansantuoteosuus voisi todellisuudessa toteutua. Sitä ei voi pitää kestävänä tienä”, Heinäluoma piikitteli.

”Tämä ei ennen vaaleja ollut meidän tai RKP:n tavoite, mutta kuvittelisin sosialidemokraattien olevan tähän tasoon tyytyväisiä, koska se vastaa heidän vaalilinjauksiaan”, vihreiden uusi ryhmänjohtaja Anni Sinnemäki näpäytti takaisin.

”Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi saavuttaa kehitysyhteistyömäärärahoissa 0,7 prosentin taso bruttokansantuotteesta. Tavoitteen saavuttaminen on syytä varmistaa kirjauksella, mihin vuoteen mennessä tämä prosenttiosuus aiotaan saavuttaa”, Sinnemäki jatkoi.

Eduskunnassa käydyn keskustelun jälkeen budjettikehykset menevät valtiovarainvaliokunnan käsiteltäväksi. Valtiovarainvaliokunta laatii ehdotuksen siitä, minkälaisia huomioita eduskunta kehyksistä kirjaa. Koko eduskunta keskustelee ja äänestää hallitukselle annettavista evästyksistä juhannuksen alla.