Uutinen

”Heidän on ammuttava minut ennen kuin lähden”

Etelä-Afrikassa 15 vuotta asunut namibialainen uhmaa naapureidensa häätökäskyä.
Miriam Mannak
3.6.2008

IPS –- Tuhannet Etelä-Afrikan Kapkaupungissa asuvat ulkomaalaiset ovat hakeneet suojaa poliisiasemilta, kirkoista, kunnanvirastoista ja viranomaisten pystyttämistä hätäleireistä.

Kapkaupungissa oli toukokuun lopulla rekisteröity liki 19 000 muukalaisvihan kohteeksi joutunutta ihmistä, joiden koteihin tai liikeyrityksiin oli hyökätty.

Väkivallan uhrien määräksi koko Etelä-Afrikassa on arvioitu ainakin 50. Kapkaupungista paenneet kertovat nähneensä lukuisia ruumiita.

Ei ensimmäinen kerta

Kaikki maahanmuuttajat eivät kuitenkaan lähde karkuun edes köyhiltä alueilta, joilla tilanne on levottomin.

”Heidän on ammuttava minut ennen kuin lähden”, Lukas Mwashekele sanoo silmät leimuten.

Namibiasta 15 vuotta sitten muuttanut Mwashekele on nyt Etelä-Afrikan kansalainen ja hän pyörittää kannattavaa rakennusyritystä ja baaria. Hän asuu Du Noonin alueella, jossa puhkesi yhteenottoja 22. toukokuuta.

Useimmat Du Noonin liikkeet ovat nyt tyhjillään ja kaduilla lojuu ryöstelijöiden hylkäämää rojua.

Mwashekele muistuttaa, että vuosi 2001 oli pahempi. ”Kun meidät evakuoitiin ulkomaalaisvastaisen väkivallan vuoksi, menetin kaiken. Se ei toistu tällä kertaa”, hän vakuuttaa.

Du Noonin pääasiassa xhosa-heimoon kuuluvien asukkaiden ja ulkomaalaisten välinen kahinointi leimahti vuoden 2001 alussa mellakoiksi ja satoja evakuoitiin. Mwashekelen perhe vietti puoli vuotta telttaleirissä ennen kuin uskalsi palata kotiin.

”Kun olimme lähteneet, paikalliset rosvosivat kotini ja molemmat yritykseni puhtaiksi. Jopa ikkunaverhot vietiin. Poliisi ei tehnyt mitään suojellakseen evakuoitujen omaisuutta.”

”Oli todella vaikeaa rakentaa elämä uudelleen alusta. Tällä kertaa tappelen vastaan, ja naapurit tietävät sen. Siksi kukaan ei ole toistaiseksi pyrkinyt kotiini”, Mwashekele sanoo.

Hänen mukaansa Du Noonin tilanne on joten kuten hallinnassa, vaikka väkivaltaisuuksia puhkeaa aika ajoin.

”Ihmiset katselevat meitä oudosti. Eivätkä he puhu meille. Meidät tunnistetaan ulkomaalaisiksi, koska emme puhu moitteetonta xhosaa”, hän jatkaa.

Useimmat Mwashekelen alaiset ovat paenneet Du Noonista.

”En siis pysty ansaitsemaan rahaa, vaikka rakennusurakoita on kesken. Myös baarissani on hiljaista. Paikalliset eivät halua käydä siellä, ja useimmat ulkomaalaiset ovat lähteneet.”

Mwashekele kertoo aloittaneensa omat bisneksensä siksi, että Du Noonin kantaväestö ei tahdo pestata ulkomaalaisia töihin.

”Emme me varasta työpaikkoja, kuten usein väitetään. Mehän luomme omat työpaikkamme”, hän kuittaa.

Elämä on nyt hankalaa Du Noonissa, koska lähes kaikki kaupat on tuhottu. Lukuisat somali- ja kiinalaiskauppiaat on ajettu pakoon. Lähin toimiva kauppa on 15 minuutin automatkan päässä.

”Leipä ja muut välttämättömyystarvikkeet on nyt haettava Table View'sta. Kanta-asukkaatkin valittavat siitä, vaikka se on heidän oman toimintansa tulosta!”

Takaraja 10. kesäkuuta

Mwashekele aikoo pysyä Du Noonissa, vaikka ulkomaalaisille on esitetty uhkavaatimus poistua kesäkuun 10. päivään mennessä. Moni on saanut nimettömän uhkauskirjeen, mutta Mwashekele kiistää nähneensä sellaista.

Elias-nimellä esittäytyvä Du Noonin kanta-asukas kuitenkin vahvistaa häätöuhan: ”Me annamme heille kesäkuun 10. päivään asti aikaa lähteä. Sen jälkeen emme halua nähdä ainuttakaan ulkomaalaista Du Noonissa.”

”Ulkomaalaiset varastavat työpaikkamme ja tuovat huumeita lähiöön”, hän perustelee.

Kysyttäessä, aiotaanko alueelle jäävät muukalaiset tappaa, Elias kiistää: ”Emme me halua tappaa ulkomaalaisia. He ovat veljiämme. Mutta heidän on ymmärrettävä poistua. Meidän on puhdistettava asuinalueemme.”

Lisää tietoa aiheesta