Uutinen

Hätäavusta kohti kestävämpää kehitysyhteistyötä

Aasian katastrofin jälkiselvittelyt ja pitkäaikaiseen auttamiseen sitoutuminen tarjoavat mahdollisuuden koko kehitysavun reivaamiseen kestävämmälle pohjalle, kansalaisjärjestöt muistuttavat.
Sanna Jäppinen
5.1.2005

Hätäavun jakaminen jatkuu Aasian katastrofialueilla vielä pitkään. Puhdasta kriisiapua tarvitaan pahiten kärsineillä alueilla useita kuukausia ja sen jälkeen alkaa tuhoutuneen infrastruktuurin jälleenrakennus. Eri tahot YK:n pääsihteeri Kofi Annanin ja Britannian valtiovarainministeri Gordon Brownin johdolla muistuttavat, että avuntarve alueille tulee jatkumaan vielä vuosikausia. Avunantajavaltioilta tarvitaan sitoutumista, jottei rahoitus tyrehdy katastrofin väistyessä median valokeilasta.

Torstaina 6. tammikuuta pidetään Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN) huippukokous Indonesiassa. Kokouksessa käsitellään erityisesti katastrofiavun koordinointia, ja sinne osallistuu myös avunantajatahojen edustajia. Suuret kansainväliset kansalaisjärjestöt, muun muassa Oxfam, ovat vedonneet kokouksen osallistujiin.

"Nyt tsunamin uhreille osoitetetun anteliaisuuden pitäisi olla alku uudenlaiselle päättäväisyydelle vältettävissä olevan kärsimyksen lopettamiseksi", Oxfam linjaa. "Lukemattomat miehet, naiset ja lapset kärsivät jatkuvasti luonnonkatastrofien, konfliktien ja köyhyyden seurauksista."

"Tämä kokous tarjoaa rikkaille G8-maille tilaisuuden osoittaa, että niillä on todellista halua kitkeä köyhyys maailmasta mitätöimällä köyhimpien maiden velat ja parantamalla niiden mahdollisuuksia osallistua maailmankauppaan", Oxfamin johtaja Barbara Stocking sanoo.

Kepon ohjelmajohtaja Maija Seppo toteaa, että myös Suomen hallitukselta tarvitaan sitoutumista pitkäaikaiseen apuun. "Nyt on hyvä aika muistaa viime aikoina julkisesta keskustelusta sivuun jäänyt 0,7-tavoite. YK:han suosittaa, että teollisuusmaat suuntaisivat 0,7 prosenttia bruttokansantuotteestaan kehitysyhteistyöhön. Suomessa määrä on tällä hetkellä vain 0,39 prosenttia."

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kooste Aasian katastrofista
Oxfamin tiedote 4. tammikuuta
Guardianin kooste Aasian katastrofista