Uutinen

Hassi: VM:n kehy-budjettiesitys rikkoo hallitussopimusta

Juha Rekola
7.8.2000

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi syyttää STT:n haastattelussa valtiovarainministeri Niinistöä hallitussopimuksen rikkomisesta kehitysyhteistyöbudjetin esityksessä.

Ohessa osa STT:n haastattelusta:

Helsinki, 8. 8. (STT)

***

Hassin mukaan valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden budjetiksi rikkoo hallitussopimusta kehitysyhteistyömäärärahojen osalta. Esityksessä kehitysyhteistyömäärärahat olisivat vain 0,33 prosenttia bruttokansantuotteesta, vaikka hallitusneuvotteluissa selkeästi sovittiin, että alaraja on 0,34 prosenttia.

- Valtiovarainministeriön esitys selkeästi rikkoo sitä, mitä hallitusta muodostaessa sovittiin. Asiasta sopivat tuolloin kaikki viisi hallituspuoluetta, arvosteli Hassi.

Hän aikoo budjettiriihessä ottaa asian esille paitsi kehitysyhteistyöministerin, myös Vihreän liiton puheenjohtajan ominaisuudessa.

- Asia on osa sitä pakettia, jonka nojalla eduskunnassa tämän hallituksen muodostaminen sai luottamuksen, sanoi Hassi.

Hassi haluaa Suomen saavuttavan YK:n teollisuusmaille asettaman 0,7 prosentin tavoitteen kehitysyhteistyömäärärahojen osuudeksi maan bruttokansantuotteesta. Hassi on ehdottanut aikataulujen tekemistä, jotta tavoite saavutettaisiin ja etteivät puheet jäisi vain puheiksi. Hän muistutti, että ennen lamavuosia Suomi maksoi 0,7 prosenttia bkt:sta kehitysapua. Ruotsi ja Norja maksavat 0,7-0,9 prosentin verran ja Tanska yhden prosentin verran kehitysapua.

Hallitus teki jo 1996 periaatepäätöksen, että määrärahat nostetaan 0,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuonna 2000. Myöhemmin sovittiin, että määrärahoja ei lasketa alle 0,34 prosentin.

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen, Kepan, toiminnanjohtaja Folke Sundman puolestaan on hämmästellyt kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön tukemiseen käytettävien määrärahojen pudotusta budjettiesityksissä 205 miljoonasta 190 miljoonaan markkaan. Kepa edustaa yli 200 kansalaisjärjestöä.

- Lähden ehdottomasti siitä, että kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyömäärärahat pysyvät vähintäänkin nykyisellä tasolla, mieluiten kasvavat samalla suhteisella osuudella kuin kehitysyhteistyövarat muutenkin, sanoi Hassi.

***