Uutinen

Hassi: Kuokkavierasseikkailusta ei aihetta Kepan valtionavun vähentämiselle

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi on vastannut kansanedustaja Pertti Mäki-Hakolan (kok) kirjalliseen kysymykseen Kepan osuudesta itsenäisyyspäivän nujakointiin Presidentinlinnan ympäristössä. Hassi ei näe aihetta Mäki-Hakolan peräämälle Kepan valtionapujen leikkaamiselle.
Janne Sivonen
9.1.2002

Kansanedustaja Pertti Mäki-Hakola kuvaili kirjallisessa kysymyksessään itsenäisyyspäivänä järjestettyä Kuokkavierasseikkailu-kadunvaltaustapahtumaa rikollisia piirteitä saaneeksi mellakaksi. Mäki-Hakola kyseenalaisti tapahtumassa mukana olleiden järjestöjen toimintaperiaatteet ja muistutti, että syyllistyminen laittomuuksiin on valtionapujen hylkäämisperuste.

Mäki-Hakolan mielestä yksi tapahtuman valmisteluihin osallistuneista järjestöistä oli Kepa, sillä kaksi Kuokkavierasseikkailun suunnittelukokousta pidettiin Kepan kokoustiloissa. Hän peräsi Hassilta selvitykstä Kepan osuudesta tapahtuman valmisteluun sekä kysyi, aikooko ministeri ryhtyä toimenpiteisiin Kepan valtionavun alentamiseksi.

Ilta-Sanomien haastattelussa Mäki-Hakola totesi uskovansa, että Kepassa on "tasan tarkkaan tiedetty, millaisesta toiminnasta Kansan Kuokkavieraissa on kysymys. On selvitettävä mitä Kepassa on tehty ja joku näpäytys on annettava", totesi Mäki-Hakola.

Kepan järjestöhuoneKuokkavierasseikkailun suunnittelukokoukset pidettiin Kepan jäsenjärjestöille tarkoitetussa järjestöhuoneessa, jota on annettu erillisestä anomuksesta myös kehitysmaa- ja globaalikysymysten parissa toimiville rekisteröimättömille kampanja- ja toimintaryhmille. Ryhmien ei ole tarvinnut edustaa Kepan virallista kantaa, mutta niiden on edellytetty toimivan laillisesti, avoimesti ja väkivallattomasti.

Kuokkavierasseikkailun suunnittelukokouksiin tilat varattiin Ya Basta -verkoston nimissä. Ya Basta sai tilojen käyttöoikeuden vuonna 2000, sillä verkosto keskustelee ja levittää tietoa globalisaatiokysymyksistä, esimerkiksi Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vaikutuksesta kansalaisten elämään sekä etelässä että pohjoisessa.


Hassi eri linjoilla

"En näe aihetta vähentää Kepalle annettavaa tukea", totesi Misteri Hassi totesi vastauksessaan Mäki-Hakolalle. "Kuokkavierasseikkailu tiedotti kotisivuillaan toiminnastaan avoimesti ja sanoutui irti väkivallasta. Näin ollen Kepalla ei voinut olla etukäteen tietoa siitä, millaisiksi illan 6.12. tapahtumat tulisivat muodostumaan", totesi Hassi. Ministeri korosti myös, että sanan- ja kokoontumisvapaus on olennainen osa oikeusvaltion kansalaisten perusoikeuksia.

Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman otti Hassin vastauksen vastaan tyytyväisenä. "Asiat asetetaan ministerin vastauksessa oikeille paikoille ja järkeviin mittasuhteisiin", totesi Sundman.

Kepan tilojen käyttöohjeista keskustellaan jatkossa Ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksikön ja Kepan kesken, ja ohjeisiin saattaa tulla Sundmanin mukaan tulla täsmennyksiä.

"Ulkoministeriö on kehottanut Kepaa eväämään käyttöoikeuden niiltä ryhmiltä, joiden toiminnassa on ilmennyt väkivaltaisuutta tai muunlaisia laittomuuksia. Tämä sopii meidän linjaamme hyvin: jos itsenäisyyspäivänä tapahtuneista laittomuuksista tulee tuomioita oikeudessa, harkitsemme tilojen käyttöoikeutta tuomittujen osalta uudelleen. Sen sijaan emme edelleenkään tule sallimaan kansalaisten sananvapauden ja osallistumisoikeuksien rajoittamista", totesi Sundman.

Mäki-Hakolan kirjallinen kysymys ja Hassin vastaus
Kuokkavierassseikkailun kotisivu