Uutinen

Hankeneuvoja odottaa soittoasi

Helena Nevalainen
10.9.2000

Syksy on kiireistä aikaa Kepan hankeneuvojalle Helena Nevalaiselle. Puhelin soi ja paperipinot työpöydällä kasvavat. Kansalaisjärjestöille tarkoitettujen kehitysyhteistyömäärärahojen hakuaika loppuu lokakuun alussa, ja järjestöt täyttävät parhaillaan viimeisiä kaavakkeita. Ohjeita tarvitaan, sillä ensikertalaisella saattaa helposti mennä sormi suuhun, ja välillä konkaritkin kaipaavat tukea.

Helena NevalainenHelena opastaa järjestöjä rahoitukseen liittyvissä asioissa. Hän tuntee kotimaisen hanketuen ja EU:n yhteisrahoituksen kiemurat ja löytää helposti sopivimman rahoitusvaihtoehdon. "Järjestöt soittavat minulle, jos heillä on mielessään hankeidea, eivätkä he tiedä mitä tehdä. Autan ihmisiä eteenpäin, kommentoin valmiita hakemuksia ja kerron Kepan kursseista. Joskus vain kuuntelen luurin päässä, ja asiat tuntuvat loksahtavan paikalleen ilman mitään sen suurempia älynväläyksiä."

Järjestöjen hankesuunnittelu on Helenan mielestä parantunut. Se johtuu osittain kehitysyhteistyöosaston myöntämästä apurahasta, jonka turvin suomalaiset voivat lähteä etelään suunnittelemaan projekteja paikallisten kumppaneiden kanssa. Avustusta voi hakea ympäri vuoden ja se kattaa matkat, asumisen ja päivärahat.

Helenaa arvelee, että hankeneuvonnasta hyötyvät eniten pienet järjestöt. Häneltä kysellään pääasiassa budjetointiin, erilaisiin taustaselvityksiin ja indikaattoreihin liittyviä asioita. Myös suuret järjestöt tarvitsevat apua hakiessaan rahoitusta Euroopan unionilta.

"Kaikkiin kohtiin ei ole pakko vastata", Helena muistuttaa järjestöjä. "Hakemukset tulee täyttää vain niiltä osin kuin ne sopivat omaan hankkeeseen."

Kansalaisjärjestötuen hakuaika päättyy 2.10.
Helena Nevalaisen tavoittaa numerosta 09 - 584 23 229.