Uutinen

Halpiskannettavia tilattu miljoonia, Intia vetäytyi

Argentiina, Brasilia, Thaimaa ja Nigeria ovat ilmoittaneet tilaavansa yhteensä neljä miljoonaa kappaletta MIT-yliopistossa kehitettyjä sadan dollarin tietokoneita. Intia on todennut tarvitsevansa koneita kipeämmin kouluja ja opettajia.
Sanna Jäppinen
1.8.2006

100 dollarin kone (Kuva: OLPC)Prototyyppi sadan dollarin koneesta

"One Laptop per Child" -hankkeen (OLPC) kunnianhimoisena tavoitteena on kuroa kiinni teollisuus- ja kehitysmaiden välistä digitaalista kuilua ja tarjota kaikille kehitysmaiden lapsille ilmaiseksi kannettava tietokone.

OLPC sai nostetta vuoden alussa pidetyssä Maailman talousfoorumissa, kun YK:n kehitysohjelma UNDP ilmoitti tukevansa halpojen koneiden toimittamista köyhien maiden koululaisille ja opiskelijoille.

Hankkeessa hyödynnetään yhdysvaltalaisessa MIT-yliopistossa kehitettyä sadan dollarin kannettavaa tietokonetta, ja koko OLPC-projektia vetää koneen kehittäjä Nicholas Negroponte. Kehitysmaiden oloihin suunniteltu riisuttu ja vankkatekoinen kone vaatii hyvin vähän energiaa ja se voidaan ladata jopa kampea vääntämällä.

Ennen kuin halpiskoneen massatuotantoon ryhdytään, on odotettu sitovia tilauksia ja maksuja 5-10 miljoonasta koneesta. Heinäkuun lopussa OLPC:n edustaja kertoi, että  Argentiina, Brasilia, Thaimaa ja Nigeria ovat kukin tehneet miljoonan kappaleen tilauksen, uutisoi DesktopLinux.com. Lopullisista sopimuksista vielä neuvotellaan.

Aiemmin OLPC-hankkeesta kiinnostunut Intia on sen sijaan torjunut konetarjoukset. Maan opetusministeri Sundeep Banerjee arvosteli koneita "pedagogisesti arveluttaviksi", kirjoittaa SiliconIndia.com. Banerjeen mukaan Intiassa tarvitaan kipeämmin kouluja ja opettajia kuin "prameita laitteita".

Simputerin perilliset

Negroponten sadan dollarin koneessa käytetään vapaan lähdekoodin Linux-järjestelmää. Tietokonealan jätit Intel ja Microsoft ovat vastaiskuna kehitelleet kehitysmaiden markkinoille omat halvat tietokoneensa, ja 300-400 dollarin hintaisten pc-koneiden prototyypit esiteltiin kevään 2006 aikana.

Negroponte on puolustanut oman koneensa paremmuutta juuri sen yksinkertaisuudella ja sopivuudella kehitysmaiden olosuhteisiin, siinä missä Intel ja Microsoft ovat todenneet tarjoavansa täyden palvelun tietokoneet.

Ensimmäinen digitaalikuilun kuromiseen tosissaan tähdännyt tietokoneviritelmä oli kuitenkin 2000-luvun alussa Intiassa kehitetty Simputer, joka ei ennakko-odotuksista huolimatta lyönyt kunnolla läpi.

"Olimme ehkä jossain määrin naiiveja tuolloin vuonna 2001, kun julkistimme Simputerin, vaikkei meillä ollut siihen sopivia sovelluksia" , toteaa koneen kehittäjä Vinay Deshpande SciDev.netin mukaan. Hän uskoo, että Simputer kuitenkin raivasi tietä nykyisille kehitysmaiden eritystarpeet huomioon ottaville halpiskoneille.


DesktopLinux.com päivitti uutistaan 3.8. toteamalla, että yhtäkään sopimusta ei vielä ole allekirjoitettu, vaan neuvottelut jatkuvat.

Lisää tietoa aiheesta