Uutinen

Haloo, miehet, teitä kaivataan!

"Miehillähän ei ole enää oikein roolia perheessä." "Miehethän osaavat keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan." Tässä pari suorasukaista kommenttia Kepan tasa-arvokursseilta.
Maija Seppo
20.5.2003

Siis miehet, missä olette? Ette ainakaan osallistumassa keskusteluun tasa-arvon toteuttamisesta kehitysyhteistyössä.

Ulkoministeriö julkaisi tasa-arvostrategian ja nyt on Kepan vuoro kouluttaa näistä asioista. Trendi tasa-arvokoulutusten osallistujajoukossa on selvä: järjestöt lähettävät nuoria naisia kursseille. On tärkeää että nuoret naiset ymmärtävät tasa-arvoasioita, eikä ole osallistujien vika, jos teema ei kiinnosta miehiä. Kursseilla käyty keskustelu muuttuu kuitenkin yksipuoliseksi, kun miehiä ei ole paikalla.

Sekä naiset että miehet luovat ja vahvistavat stereotyyppisiä käsityksiä toisistaan. Uuden oppimiseen tarvitaan vuorovaikutusta ja erilaisten näkemysten peilaamista. Toimiakseen käytännössä osaamisen pitää olla vahvaa ja testattua. Siihen tarvitaan nais- ja miesnäkökulmaa.
 

Onko tasa-arvo naisten puuhastelua?Tasa-arvotyö on vakava ja vaikea asia. Se koskee sekä miehiä että naisia niin Suomessa kuin kehitysyhteistyön kohdemaissa. Pohjimmiltaan kyse on perustavista ihmisoikeuksista, kaikkien ryhmien osallistumisen mahdollisuuksista omaa elämäänsä koskeviin asioihin.

Siksi joudumme miettimään, miten saamme selville yhteistyömaan ja kohderyhmän tasa-arvotilanteen, millaisia kulttuurisia esteitä ja mahdollisuuksia tiellämme on sekä haluammeko vain huomioida vai jopa ajaa tasa-arvoa. Entä pitäisikö meidän luoda kiintiöitä? Miten järjestetään seuranta? Miten näistä asioista keskustellaan kumppanin kanssa?

Ulkoministeriö on päättänyt ottaa hankesuunnitelmien tasa-arvonäkökohdat entistä painokkaammin huomioon. Ne, joille riittää oman hankehakemuksen hyväksyntä rimaa hipoen, joutuvat opettelemaan perusasiat. Ne, jotka haluavat panostaa laatuun, saavat mahdollisuuden oppimisprosessiin yhdessä kumppaninsa kanssa Kepan tuella. Hedelmänä korjataan entistä parempia tuloksia.