Uutinen

Halonen painotti virkaanastujaispuheessaan 0,7-tavoitetta

Presidentti Tarja Halonen korosti virkaanastujaispuheessaan, että Suomen uskottavuuden kannalta on erittäin tärkeää, että hallitus pitää kiinni hallitusohjelman kehityspoliittisista tavoitteista.
Sanna Jäppinen
2.3.2006

Presidentti MK-festareilla (Kuva: Jukka Aronen)Tarja Halonen vieraili toukokuussa 2005 Maailma kylässä -festivaalilla. Marraskuussa hän valitsi järjestöjen parhaan kehy-hankkeen Kumppanuus-palkinnon voittajaksi.Kansalaisjärjestöjen 0,7-kampanja on viime viikkoina pyrkinyt vaikuttamaan hallituksen neuvotteluihin budjettikehyksistä vuosille 2007-2011, jotta hallitus lunastaisi lupauksensa nostaa Suomen kehitysapu YK:ssa sovitulle tasolle eli 0,7 prosenttiin kansantulosta.

Tavoitteelle saatiin korkean tason puolestapuhuja, kun presidentti Tarja Halonen piti virkaanastujaispuheensa eduskunnassa 1. maaliskuuta. Halonen korosti, että on pidettävä kiinni hallitusohjelman kehityspoliittisista tavoitteista ja muistutti, että kehityspolitiikka on olennainen osa ulkopolitiikkaa.

"Turvallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen tapahtuu myös kehitysyhteistyöllä. Suomen ulkopolitiikan johdonmukaisuuden ja uskottavuuden kannalta on erittäin tärkeätä, että pidämme kiinni hallitusohjelman kehityspoliittisista tavoitteista mukaan lukien kehitysyhteistyömäärärahojen nostaminen siten, että niiden osuus bruttokansantuotteesta vuonna 2010 olisi 0,7 prosenttia, huomioon ottaen yleinen talouskehitys. Tätä eduskunnankin hyväksymää linjausta pitää noudattaa", Halonen totesi puheessaan.

Hän korosti määrän ohella myös kehitysyhteistyön laatua.

"Kehitysyhteistyömäärärahojen nousu korostaa määrärahojen käytön suunnitelmallisuutta, tehokkuutta ja vastuullisuutta. Sekä ihmisen että ympäristön kannalta kestävän kehityksen tukeminen on Suomelle oma ja uskottava toiminta-alue", presidentti totesi.

Lisää tietoa aiheesta