Uutinen

Halonen muistutti globaalista vastuusta ja kehitysavun merkityksestä

Presidentti Halonen painotti uudenvuodenpuheessaan, että maailma ei ole luonnostaan reilu ja oikeudenmukainen, vaan ihmisten on tehtävä se sellaiseksi.
Sanna Jäppinen
2.1.2007

Tarja Halonen kiinnitti uudenvuodenpuheessaan paljon huomiota Suomen globaaliin vastuuseen.

"Miljoonien ihmisten oikeuksia loukataan päivittäin eri puolilla maailmaa. Heitä syrjitään sukupuolen, etnisen alkuperän tai vakaumuksen perusteella. Nälänhätä, äärimmäinen köyhyys, riisto, aseelliset konfliktit ja terrorismi ovat yhteisen maailmamme arkipäivää", presidentti totesi.

"Monissa maissa ihmisarvoisen ja kestävän kehityksen rakentaminen alkaa yksinkertaisesti nälän ja tarttuvien tautien voittamisella sekä koulutuksen antamisella. Tähän työhön tarvitaan vauraampien maiden ja kansojen apua."

Halonen nosti erille erityisesti siirtolaisten aseman ja kehotti ajamaan asiaa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Hän muistutti myös ilmastonmuutoksen seurauksista kehitysmaissa.

"Asiantuntijoiden arvioiden mukaan erityisen voimakkaina vaikutukset tulevat tuntumaan köyhimmissä maissa, joiden ihmiset joutuvat muutenkin kamppailemaan vakavien vaikeuksien kanssa."

Oikeudenmukaisen globalisaatioon edistämiseen viime vuosina paneutunut Halonen totesi jälleen kerran, että vaikka esimerkiksi Maailmanpankin arvioiden mukaan kehitysmaiden talouskasvu on lähitulevaisuudessa nopeaa, on selvää, että globalisaation edut jakautuvat edelleen epätasaisesti maiden sisällä ja välillä.

"Suomi ei voi olla maailman asioiden suhteen sivustaseuraaja. Oikeudenmukainen globaalitalous edellyttää yhteisiä arvoja, globaalia etiikkaa. Suomi on - ja sen pitää olla - omalta osaltaan rakentamassa oikeudenmukaisempaa maailmaa. Tämä on moraalisesti oikein ja samalla se on omien etujemme mukaista."

Lisää tietoa aiheesta