Uutinen

Halonen korosti suvaitsevaisuutta ja globaalia yhteisvastuuta

Juha Rekola
2.1.2001

Tasavallan Presidentti Tarja Halonen käsitteli ensimmäisessä uudenvuodenpuheessaan monia Kepalle ja sen jäsenjärjestöille läheisiä aiheita, kuten demokratian, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistämistä Suomessa ja maailmanlaajuisesti.

Puheen ehkä suurimmaksi yksittäiseksi asiaksi nousi suvaitsevaisuuden korostaminen ja rasismin vastustaminen suomalaisessa yhteiskunnassa. "Meidän tulee puolustaa syrjinnän kohteeksi joutunutta lähimmäistämme ja vastustaa rasismia. Suvaitsevaisuus ei vallitse itsestään, vaan siihen tarvitaan jokaista meistä," korosti Halonen. Toimiminen Kepan jäsenjärjestöissä on erinomainen tapa toteuttaa näitä ajatuksia.

Presidentti puhui tasa-arvosta laajemminkin, vapauden ja oikeudenmukaisuuden yhteydessä, ja eriarvoisuudesta globalisaation ja markkinatalouden kilpailun yhteydessä. Silloin kun nämä synnyttävät eriarvoisuutta, siihen on Halosen mielestä puututtava poliittisella tahdolla. Se oli Helsingin Sanomien pääkirjoituksen mukaan piikki maan hallitukselle.

Puheensa lopuksi presidentti viittasi Suomen globaaliin yhteisvastuuseen tavalla, jota voi pitää suoranaisena vihjeenä kehitysyhteistyömäärärahojen korottamiseksi:

"Suurimpia huolista on edelleen köyhyys. Osalla maailmaa on nyt paremmat elinolosuhteet kuin koskaan aikaisemmin. Miljoonat ihmiset elävät kuitenkin edelleen toivottomassa köyhyydessä," sanoi Halonen.

"Vuosituhannen huippukokous asetti maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi köyhyydessä elävien suhteellisen määrän puolittamisen 15 vuodessa. Tähän haasteeseen vastaaminen on mahdollista mutta se vaatii vahvaa maailmanlaajuista yhteisvastuuta. Samaa vastuuta meidän on osoitettava myös ympäröivästä luonnostamme. "

"Tavoitteita ei saavuteta sanoilla vaan teoilla. Pienilläkin. Toivon tämän olevan mielessä tehdessämme lupauksia alkaneelle vuodelle," päätti presidentti Tarja Halonen uudenvuodenpuheensa.

Puhe on kokonaisuudessaan presidentin internet-sivuilla.