Uutinen

Halonen: Kehitysapu saatava 0,7 prosenttiin

Kirkon ulkomaanavun ja Suomen Kuvalehden järjestämässä ensimmäisessä globalisaatiokeskustelussa todettiin, että nälkää voidaan lieventää mm. velkahelpotuksilla.
Tuomo Tarvas
8.9.2004

Tasavallan presidentti Tarja Halonen haluaa Suomen nostavan kehitysapunsa määrän 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2010 mennessä. Helsingin tuomiokirkossa 8. syyskuuta pidetyssä globalisaatiokeskustelussa Halonen sanoi tukevansa hallituksen pyrkimystä tavoitteen saavuttamiseksi.

Kehitysavun nostamisen lisäksi maailmanlaajuista köyhyyttä ja nälkää voidaan presidentin mukaan parhaiten poistaa mm. parantamalla ruoan ja lääkkeiden saatavuutta sekä kehitysmaiden velkahelpotuksilla.

Tuomiokirkon tilaisuus aloitti Kirkon ulkomaanavun ja Suomen Kuvalehden järjestämän globalisaatiokeskusteluiden sarjan nälkä-teemalla, joka jatkuu syksyn aikana eri aihein Kuopiossa, Espoossa ja Oulussa päättyen marraskuussa takaisin Helsinkiin.

Muina vieraina tuomiokirkossa olivat arkkipiispa Jukka Paarma ja afganistanilaissyntyinen ihmisoikeusaktivisti Hamed Shafae Normand.

"Suuryhtiöt eivät välitä köyhistä"

Halosen esittämä kehitysavun nostaminen kuuluu YK:n vuosituhatjulistukseen, vuoden 2003 hallitusohjelmaan ja kansalaisjärjestöihin vaatimuslistoihin. Nyt Suomi on pahasti jäljessä tavoitteesta: vuonna 2002 kehitysavun osuus BKT:stä oli 0,35 prosenttia.

Halosen mukaan vuosituhattavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta niiden pitää ollakin.

"Nyt haasteena on sitoumusten toimeenpano. Suomen tulee olla yksi esimerkkimaa", Halonen sanoi.

Nälkää ei tunnetusti aiheuta ruoan puute, vaan sen erittäin epätasainen jakautuminen ympäri maailman. Halosta huolestutti myös ruoantuotannon keskittyminen yhä harvempien käsiin.

"Suurtuotanto ja suuret jakelujärjestelmät kulkevat käsi kädessä. Ne huolehtivat tehokkaasti teollisuusmaiden ruokahuollosta, mutta ne eivät välitä köyhistä ja ostokyvyttömistä", Halonen mainitsi.

Presidentin mukaan kehitysmaiden elintarviketuotannon edellytyksiä ei otetakaan huomioon teollisuusmaiden maatalous- ja kauppapolitiikassa.

Presidentti painotti, että kehitysmaiden nälkä kuuluu myös hyvinvoivalle Suomelle.

"Nälkä ja köyhyys ovat moraalikysymyksiä. Kyse ei ole kiltteydestä, vaan oikeudenmukaisuudesta ja itsekunnioituksesta."

"Vapaa talous ei ratkaise ongelmia"

Arkkipiispa Jukka Paarma vaati puheessaan globalisaatioon pelisääntöjä, jotka hyödyttävät koko maailmaa. Hän muistutti, että usko köyhyyden poistumiseen markkinoita vapauttamalla ja varallisuutta lisäämällä ei ole toteutunut.

"Vapaan markkinatalouden riemukulku ei ole onnistunut hyödyntämään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, vaan köyhien määrä ja globaali epätasa-arvo ovat entisestään lisääntyneet", Paarma sanoi.

Paarma alleviivasi globaalin hallinnan välttämättömyyttä, mutta hän ei osannut määritellä, millainen globaali hallinta auttaisi koko maailmaa.

"Tarvitaanko uusi mittava sota ennen kuin oikeudenmukaisemman globaalin hallinnan välttämättömyys ymmärretään?" arkkipiispa kärjisti.

Rahasta ei länsimaissakaan ole pulaa, vaan kyse on siitä, mihin dollarivirrat ohjataan. Hyvänä esimerkkinä Paarma mainitsi Irakin sodan.

"Arvion mukaan äärimmäisen köyhyyden poistaminen edellyttäisi noin 50 miljardin vuosittaista sijoitusta länsimailta, kun Irakin sota ja miehitys ovat maksaneet tähän mennessä yli 130 miljardia."

Sivistys ei näy teoissa

Ihmisoikeusaktivisti Hamed Shafae Normandin mielestä olemme vielä kaukana sivistyneestä maailmasta: kauppa ja teollisuus ja kommunikaatioyhteyksien parantuminen eivät ole tuoneet yhteisymmärrystä. Normand löysi läheisen esimerkin kotimaastaan Afganistanista, jossa kolme miljoonaa ihmistä on kuollut 25 vuotta kestäneiden sotien aikana.

"Ennen sotia meillä ei ollut huumeita eikä terrorismia eikä äärimuslimiryhmiä", Normand kertoi.

Normand huomautti, että jos maailman ruokavarat jaettaisiin tasapuolisesti, jokaiselle maailman ihmiselle riittäisi kaksi kiloa ruokaa päivässä.

"Kaikilla meillä on oikeus ja velvollisuus auttaa", Normand summasi.

Arvovaltaisten puhujien jälkeen sana oli vapaa monenkirjavalle kirkkokansalle. Kansalaispuheenvuoroissa oltiin mm. huolestuneita Suomen maatalouden tulevaisuudesta, Tshetshenian tilanteesta ja köyhyyden naisistumisesta. Muuan puhuja kysyi, olisivatko presidentti ja arkkipiispa valmiita panemaan arvovaltansa peliin maailman kauppajärjestö WTO:n lakkauttamiseksi. Vastaus oli kieltävä, mutta Halonen myönsi, että järjestöstä löytyy parantamisen varaa.