Uutinen

Hallituspuolueissa haluja korottaa kehitysyhteistyörahoja

Kymmenen hallituspuolueiden jäsentä ja viisi oppositioedustajaa esittävät yhdessä Suomen ensi vuoden kehitysyhteistyörahoihin aiottua suurempaa korotusta. Myös oppositiopuolueet ovat tehneet omat talousarvioaloitteensa.
Olli Seuri
12.12.2008

Hallitus- ja oppositiopuolueita edustavien kansanedustajien ryhmä on allekirjoittanut talousarvioaloitteen, joka korottaisi Suomen kehitysyhteistyömäärärahoja 53 miljoonalla eurolla hallituksen suunnittelemaa enemmän.

Hallitus aikoo nostaa vuoden 2009 määrärahoja 85 miljoonalla eurolla, jolloin kansainvälisen kehitysavun määrärahat olisivat 0,46 prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt). RKP:n Elisabeth Nauclérin aloitteen myötä Suomen kehitysapumäärärahat nousisivat 0,51 prosenttiin, joka on myös Suomen virallinen tavoite ensi vuodelle. Se on välitavoite matkalla kohti YK:n suositusta eli 0,7 prosenttia bkt:sta.

Nauclérin aloitteen ovat hallituspuolueista allekirjoittaneet myös viisi muuta RKP:n edustajaa, vihreiden Pekka Haavisto, keskustan Esko Kiviranta sekä kokoomuksen Pertti Salolainen ja Leena Harkimo. Oppositiopuolueista aloitteen takana on yksi kristillisdemokraattien ja neljä SDP:n edustajaa.

Sitova tavoite vai kankkulan kaivo?

Kehitysyhteistyön määrärahoja haluaisivat nostaa myös SDP:n, Vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien kansanedustajat. Yhteistä oppositiopuolueiden aloitetta ei kuitenkaan tullut, vaan jokainen puolueista nostaisi rahoja eri summalla.

Kaikki määrärahojen korotusta esittäneet pitävät vahinkona, ettei Suomi ole yltämässä tavoitteeseen, johon maa on kuitenkin sitoutunut. "Meillä on olemassa kaksoisohjelma, jolloin samanaikaisesti pidetään tavoite voimassa, mutta jätetään se toteuttamatta", todettiin Nauclérin aloitteessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sen sijaan esittää 145 miljoonan vähennystä kehitysapuun ehdotetusta määrärahasta. Ryhmän mielestä rahat pitäisi sijoittaa hätä- ja katastrofikohteisiin, eikä "kaiken maailman Kankkulan kaivo -hankkeisiin".

Kehitysyhteistyön määrärahoja koskevista aloitteista äänestetään eduskunnassa tiistaina 16.12.

Lue lisää aiheesta