Uutinen

Hallituspuolue voitti vaalit Dominikaanisessa tasavallassa

Hallituspuolue PRD sai selkeän voiton 16. toukokuuta järjestetyissä parlamentti- ja kunnallisvaaleissa. PRD sai noin 42 prosenttia äänisaaliin. Vaalit sujuivat rauhallisesti ilman suurempia välikohtauksia tai vilppejä.
Kent Wilska
21.5.2002

Dominikaanisen tasavallan hallituspuolue sosiaalidemokraattinen PRD (Partido Revolucionario Dominicano) sai selkeän voiton 16. toukokuuta järjestetyissä parlamentti- ja kunnallisvaaleissa. Lähes lopullisten tulosten mukaan PRD sai noin 42 prosenttia äänistä.

Oikealle siirtynyt entinen vasemmistopuolue PLD (Partido de Liberación Dominicana) sai hieman alle 29 prosenttia äänistä. Kristillisdemokraattinen PRSC (Partido Reformista Social Cristiano) sai hieman yli 24 prosenttia äänistä. Pienempien oppositiopuolueiden äänisaalis jäi runsaaseen neljään prosenttiin.

Selkeästi alle puolet äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla. Vaalit sujuivat rauhallisesti ilman suurempia välikohtauksia tai vilppejä.

PRD:n vaalivoitto vahvisti hallituksen asemaa ja paransi puolueen mahdollisuuksia voittaa vuoden 2004 presidentin vaalit. PRD:n Hipólito Mejía on ollut maan presidentti elokuusta 2000. PRD säilyttää voitollaan edustajienhuoneen ja senaatin selkeän enemmistön.

Käytännön politiikkaan vaalivoitto ei tuo suuria muutoksia. PRD:n talouspolitiikka ei paljon poikkea PLD:n aikaisemmasta uusliberaalista linjasta. Vastakkaisesta retoriikasta huolimatta PRD uskoo markkinavoimiin. Julkinen terveydenhuolto ja koulutus on retuperällä, köyhyyden poistaminen on almujen jakamista eikä progressiivinen verotus tai tulonjako kiinnosta.

Äänestäjillä hieman enemmän valinnanvaraaVaaleissa kokeiltiin uutta järjestelmää, jossa äänestäjillä on mahdollisuus valita kenelle kansanedustajaehdokkaalle hänen äänensä menee. Aikaisemmin oli mahdollista äänestää vain puoluetta. Puoluejohto asetti itse ehdokkaat järjestykseen, jonka mukaan he pääsivät läpi edustajienhuoneeseen. Uusi kokeilu oli käytössä vain pääkaupungissa ja eräissä tärkeimmissä maakunnissa. Senaattoreiden osalta on yhä mahdollista äänestää vain puolueen asettamaa yhtä ehdokasta. Äänestäjä ei voi myöskään valita kansanedustaja- ja senaattoriehdokastaan eri puolueiden riveistä. Kunnallistasolla äänestetään edelleen puolueen asettaman valmiin listan perusteella.

Vaalit ovat suurten puoluekoneistojen välinen taistelu. Idea itsenäisten henkilöiden äänestämisestä on uusi. Vielä viisi päivää vaalien jälkeen keskustelua siitä, ketkä ehdokkaista pääsivät läpi, ei ole käyty julkisuudessa lainkaan, vaikka lähes 100 prosenttia äänistä on laskettu. Tietoa yksittäisten ehdokkaiden osalta ei ole vielä julkistettu. Tämä ei tunnu myöskään monia kiinnostavan. Vaalit ovat ohi ja maa alkaa palata normaaliin päiväjärjestykseen yli puolivuotisen raskaan kampanjoinnin ja vaalihumun jälkeen.