Uutinen

Hallitus joutunee vastaamaan välikysymykseen kehitysrahoista

Kristillisdemokraattien aloite kehitysrahavälikysymyksestä on saanut tuulta alleen. Kysymys pyritään esittämään hallitukselle jo 4. huhtikuuta.
Eeva Eronen
31.3.2008

Hallitus saa eteensä välikysymyksen kehitysyhteistyörahoista mitä todennäköisimmin perjantaina 4. huhtikuuta. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän johtajan Bjarne Kalliksen mukaan Vasemmistoliitto ja Sdp yhtyvät hyvin todennäköisesti kristillisten aloitteeseen.

Vasemmistoliitto on Kalliksen mukaan jo ilmoittanut seisovansa kysymyksen takana. Myös demarit ovat näyttäneet sille vihreää valoa, mutta ryhmä aikoo vielä neuvotella asiasta.

Hallituksen tulee vastata kysymykseen kahden viikon kuluessa sen esittämisestä. Kallis uskoo, että hallitus reagoi kysymykseen vetoamalla kehitysyhteistyömäärärahojen kasvuun samaan tapaan kuin viime viikon budjettikeskusteluissa. Hänen mukaansa määrärahojen nousu on luonnollisesti hieno asia, mutta tehtyjä sitoumuksia ei silti saa unohtaa. "Toivon todella, että aiheesta tulee kunnon keskustelu", Kallis sanoo.

Aloitteen välikysymyksen esittämiseen teki kansanedustaja Kari Kärkkäinen (kd.) sen jälkeen, kun hallitus päätti jättää kehitysyhteistyön määrärahat ennalleen kehyspäätöksessään 13. maaliskuuta. Päätös tarkoitti, ettei Suomi yllä kansainvälisesti sovittuihin tavoitteisiin kehitysrahojen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta ennen vuotta 2015. EU:ssa sovittu välitavoite on 0,51 prosenttia vuonna 2010.

Lisää tietoa aiheesta