Uutinen

Hallitukselle välikysymys kehitysyhteistyövaroista

Kristillisdemokraatit, kokoomus, vasemmistoliitto ja vihreät kysyvät välikysymyksessään, aikooko hallitus pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta kehitysyhteistyömäärärahojen lisäämisestä.
Sanna Jäppinen
14.4.2005

Kuva: Maija Perho, Päivi Räsänen, Martti Korhonen ja Heidi Hautala (Kuvaaja: Sanna Jäppinen

Maija Perho (kok), Päivi Räsänen (kd), Martti Korhonen (vas) ja Heidi Hautala (vihr) julkistivat välikysymyksen perjantaina 15.4.

"Tämän talven aikana kansalaisjärjestöt ovat toimineet todella aktiivisesti Suomen kehitysrahoituksen nostamiseksi, ja se on saanut myös kansanedustajat toimimaan", totesi vihreiden kansanedustaja ja Kepan hallituksen puheenjohtaja Heidi Hautala oppositiopuolueiden julkistaessa 15. huhtikuuta kehitysyhteistyövaroja koskevan välikysymyksensä.

Taustalla on hallituksen maaliskuisissa budjettikehysneuvotteluissa tekemä päätös, jonka perusteella hallitusohjelmaan kirjattu tavoite saavuttaa kehitysrahoituksessa YK:n suosittama 0,7 prosentin osuus kansantulosta vuoteen 2010 mennessä uhkaa vesittyä.

Välikysymyksen innoittajina olivat kristillisdemokraattiset nuoret, ja ensimmäisenä allekirjoittajana on kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

"Yli sata kansanedustajaa - myös hallituspuolueiden edustajia - allekirjoitti maaliskuussa kirjallisen kysymyksen aiheesta. Kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki vastasi kysymykseen tylysti viittaamalla kehysneuvotteluihin, ja sanoi enää vain toivovansa, että 0,7 prosentin tavoite saavutetaan joskus 2010-luvulla", Räsänen totesi.

"Kuitenkin esimerkiksi toissa päivänä Euroopan komissio patisti jäsenmaitaan nostamaan kehitysyhteistyömäärärahojaan."

Kokoomuksen Maija Perho muistutti, että kysymyksessä on Suomen kansainvälinen uskottavuus, erityisesti sitoutuminen YK:n vuosituhattavoitteisiin. "Kokoomus on lähtenyt mukaan myös siksi, että tämä on turvallisuuspoliittinenkin kysymys: köyhyys tarjoaa kasvualustan esimerkiksi terrorismille."

Vasemmistoliiton Martti Korhonen totesi, että hallituksen päätös kuvaa räikeästi nykyistä arvopohjaa. "Lähinnä hyvätuloisia hyödyttäviin verohelpotuksiin on kyllä varaa, mutta Suomen ja maailman heikompiosaisten auttamiseen muka ei."

Välikysymys esitetään virallisesti hallitukselle tiistaina 19.4. täysistunnossa, ja vastausta odotetaan siitä 15 päivän kuluessa.

"Jos hallituspuolueiden edustajat eivät olleet tyytyväisiä maaliskuussa, voisi kuvitella, etteivät he ole nytkään - kun tavoitteista on edelleen leikattu", Räsänen muistutti. "On siis olemassa mahdollisuus, että hallitus vastaa kysymykseen myöntävästi ja päättää ryhtyä toimenpiteisiin."

Välikysymys kuuluu:

"Aikooko hallitus välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin, jotta hallitusohjelman mukainen tavoite kehitysyhteistyömäärärahojen osuudesta toteutuu ja Suomi osaltaan hoitaa velvoitteensa YK:n vuosituhatjulistuksen mukaisten kehitystavoitteiden saavuttamiseksi köyhyyden ja epävakauden vähentämiseksi sekä ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseksi maailman köyhimmissä maissa?"

Lisää tietoa aiheesta

Kepan kehitysrahoituskampanja