Uutinen

Haitissa ei vieläkään vaaleja

Määräaika vaalilautakunnan perustamiselle kului umpeen maaliskuun lopussa, mutta presidentti Aristiden hallitus ja oppositio eivät vieläkään ole löytäneet yhteisymmärrystä kriisin ratkaisusta.
Kent Wilska
21.4.2003

Kuva: Port-au-Prince, katumaisemaa (Kuvaaja: Kent Wilska

Katumaisemaa Haitin pääkaupungista Port-au-Princesta.


SANTO DOMINGO -- Toiveet Haitin jo vuosia jatkuneen poliittisen kriisin ratkaisusta ovat jälleen kerran haihtuneet ilmaan. Viime syksynä OAS:n, Amerikan valtioiden järjestön, päätöslauselma 822 jätti ratkaisun avaimet presidentti Aristiden käsiin. Useiden muiden asioiden lisäksi päätöslauselma edellytti Aristiden hallitukselta puolueettoman ja itsenäisen vaalilautakunnan muodostamista. Lautakunnan tehtävänä olisi järjestää vapaat ja puhtaat vaalit tänä vuonna.

Haitin oppositio ei ole tunnustanut helmikuussa 2001 valtaan nousseen Aristiden hallitusta. Myös OAS:n mukaan vuoden 2000 parlamenttivaalien sekä presidentin vaalien äänten laskutapa oli maan vaalilain vastainen.

Turvatoimia lisättäväVaalilautakunnan muodostaminen on jumiutunut jälleen kerran hallituksen ja opposition kiistoihin. Opposition edustajat eivät luota Aristiden lupauksiin ja pelkäävät hallituksen kontrolloimien jengien kostotoimia lähtiessään vaalitaistoon. Samaan aikaan hallitus väittää, ettei oppositio ole nimennyt ehdokkaitaan vaalilautakuntaan, koska se pelkää häviävänsä vaalit.

OAS:n pääsihteeri César Gaviria vaatii nyt Aristiden hallitukselta selkeitä toimia turvallisuuden lisäämiseksi, jotta vaalit voidaan järjestää. Tämä on tärkeää, sillä niin kauan kuin turvattomuus jatkuu, osa oppositiosta voi pelata aikaa ja jatkuvasti syyttää Aristidea ilman aikomustakaan osallistua vaaleihin hänen kanssaan. Eräs opposition keulahahmoista, Gerard Gourgue, totesi jo vuosi sitten, että uudet vaalit voidaan järjestää ainoastaan ilman Aristidea muodostettavan väliaikaishallituksen kautta.

OAS oli asettanut viime maaliskuun lopun eräänlaiseksi määräajaksi vaalilautakunnan perustamiselle. OAS arvioi, että vaalien järjestämiseen tarvitaan noin yhdeksän kuukauden valmistautumisaika. Määräaika kului umpeen ja OAS:n delegaatio palasi Port-au-Princesta tyhjin käsin. Uusien vaalien järjestäminen tänä vuonna näyttää yhä epätodennäköisemmältä.

Elinolot kurjistuvatPoliittisen kädenväännön jatkuessa Haitin taloudellinen ja sosiaalinen tilanne heikkenee entisestään. Läntisen pallonpuoliskon köyhimmän maan bruttokansantuote henkeä kohden laskettuna on supistunut noin viisi prosenttia parin viime vuoden aikana. Työpaikkoja on niukasti. Suurin osa Haitin väestöstä saa toimeentulonsa virallisen talouden ulkopuolelta kaupunkien informaalisektorilta tai maaseudun omavaraistaloudesta.

OAS toivoi viime syksynä, että kansainväliset kehitysrahoittajat "normalisoisivat" suhteensa Haitin kanssa mahdollisimman nopeasti, kunhan kriisin osapuolet ensin täyttäisivät osansa sovintoehdotuksesta. Nyt viralliset kehitysapuhanat pysyvät suljettuina. Maa kuitenkin vastaanottaa apua hajanaisesti eri kansalaisjärjestöjen kautta.