Uutinen

Haitilaiskysymys nostaa tunteet pintaan Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisessa tasavallassa asuvan haitilaisperäisen väestön asema on saanut tunteet kuumenemaan jälleen kerran. Isänmaan ystävät väittävät hallituksen myyneen kansallisen turvallisuuden haitilaiskysymyksessä.
Kent Wilska
27.3.2002

kuva: Kent Wilska
Mudhan seminaari Paraison kylässä joulukuussa 2001.
Keskellä Manuel de Jesús Dandré. Vasemmalla istuu pastori Padre Ruquoy. Kuva: Kent Wilska.

SANTO DOMINGO -- Viranomaiset perustivat viime tiistaina erityisen komitean valvomaan Amerikan ihmisoikeustuomioistuimen (Inter-American Court of Human Rights) elokuussa 2000 haitilaisperäisten henkilöiden karkoitusjutussa tekemän päätöksen toimeenpanoa. Oikeusistuin katsoi karkoituksen olleen laiton.

Komitean perustamisesta nousseen hälyn johdosta maan ulkoministeri Hugo Tolentino Dipp on joutunut selittelemään asiaa julkisuudessa. Ministeri syyttää edellistä hallitusta kyvyttömyydestä puolustaa maan etuja tuomioistuimessa. Samalla Tolentino vakuuttaa asian kuitenkin koskevan vain jutun asianosaisia, eikä se näin ollen vaikuttaisi laajemmin maan siirtolaispolitiikkaan.

”Suurin osa lehdistössä tähän asti kerrotusta on pelkkää valetta”, kertoo Manuel de Jesús Dandré haitilais-dominikaanisten naisten liikkeestä Mudha (Movimiento de Mujeres Dominico-Haitianas).

”Asian ydin ei ole kansallisen suvereniteetin myyminen Yhdysvaltojen imperialismille, kuten jotkut ovat väittäneet julkisuudessa. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että hallitus itse suostui valvomaan, että jo aikaa sitten Amerikan ihmisoikeustuomioistuimen suosittamat toimet pannaan täytäntöön”, Manuel selittää.

”Dominikaaninen tasavalta on allekirjoittanut kaikki Amerikan valtioiden järjestön OAS:n (Organization of American States) sopimukset, mutta kun joku haluaa perätä oikeuksiaan sopimusten mukaisesti, häntä pidetään maanpetturina”, Manuel jatkaa närkästyneenä.

Mudhan toiminnanjohtaja Sonia Pierre oli jutussa todistajana yhdessä pastori Pedro Ruquoyn kanssa. Molempien henkeä on uhattu useampaan otteeseen haitilaiskysymyksen tiimoilta. Mudha auttoi asianosaisia viemään jutun Amerikan ihmisoikeustuomioistuimeen vuonna 1999 ja on nyt yksi toimeenpanoa valvovan komitean tarkkailijajäsenistä. Mudha on kampanjoinut useita vuosia maan haitilaisperäisen väestön oikeuksien puolesta.

Haitilaiset ovat Dominikaanisen tasavallan hyljeksittyä halpatyövoimaa. Maassa on satoja tuhansia haitilaisperäisiä asukkaita, joista vain murto-osalla on asianmukaiset henkilöpaperit. Karkoitusten yhteydessä on tapahtunut ihmisoikeusrikkomuksia perheiden hajoittamista murhiin. Useat kansainväliset järjestöt ovat tuominneet dominikaaniviranomaisten menettelytavat.

Lisätietoja:
http://www.corteidh.or.cr/
.