Uutinen

Haiti: uusi askel kohti sovintoa

Kent Wilska
3.7.2001

Haitin hallitus ja oppositio pääsivät myöhään sunnuntaina sopuun uuden vaalilautakunnan muodostamisesta. Tämä saattaa olla tärkeä askel Haitin vuosia jatkuneen poliittisen kriisin ratkaisemisessa. Haitin oppositio ei ole tunnustanut helmikuussa valtaan nousseen presidentti Jean Bertrand Aristiden hallitusta, vaan se on nimittänyt maalle oman johtajansa ja vaatinut uusia vaaleja.

Myös Amerikan valtioiden järjestö OAS (Organization of American States) pitää viime vuoden toukokuussa järjestettyjen parlamenttivaalien sekä marraskuussa pidettyjen presidentinvaalien äänten laskutapaa maan vaalilain vastaisena.

Haitin presidentti Jean Bertrand Artistide nousi valtaan helmikuussa. Kuva: Kent WilskaAristide taipui kesäkuussa OAS:n painostukseen ja lupasi järjestää uudet vaalit asteittain vuosina 2002-2004. Oppositiopuolueiden ryhmittymä (Convergence Démocratique) tyrmäsi kuitenkin lähes välittömästi Aristiden ehdotuksen, koska se ei ollut saanut osallistua OAS:n ja hallituksen välisiin keskusteluihin.

OAS:n pääsihteeri César Gaviria taivutteli oppositiopuolueet viime viikonloppuna lopulta neuvottelupöydän ääreen. Yhteisymmärrys syntyi vain muutama hetki ennen hallituksen ja OAS:n asettamaa määräaikaa. Gaviria oli aikaisemmin uhannut Haitia kansainvälisellä taloussaarrolla, jollei sovintoa saataisi aikaan.

Vaalilautakunnan kokoonpano on eräs kiistan avaintekijöitä, sillä se vastaa mahdollisten uusien vaalien järjestämisestä. Oppositio on väittänyt elimen olevan täynnä Aristiden edustajia. Uuteen vaalilautakuntaan tulisi jäseniä poliittisten puolueiden lisäksi myös oikeuslaitoksesta, kirkosta, yrityksistä sekä ihmisoikeusjärjestöistä.

Varsinaiseen sopuun on kuitenkin vielä matkaa. Oppositio vaatii uusia vaaleja mahdollisimman nopeasti. Hallitus puolestaan haluaisi luopua vallankahvasta vasta vähitellen.

Kriisin ratkaisu avaisi Haitille mahdollisuudet vastaanottaa miljoonien dollarien arvosta kehitysapua. Ulkomaiset rahahanat ovat kuihtuneet viime vuoden vaalivilppien seurauksena, mikä on ajanut läntisen pallonpuoliskon köyhimmän maan yhä tukalampaan asemaan.