Uutinen

Haiti ilman apua

Läntisen pallonpuoliskon köyhin maa Haiti on jäämässä kansainvälisten kehitysapuvirtojen ulkopuolelle. Ulkomainen rahoitus on vähitellen kuihtunut, kun maan poliittiseen umpikujaan ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta löydetty ratkaisua.
Kent Wilska
18.2.2002

Kuva: Kent Wilska

SANTO DOMINGO -- Yhdysvaltojen hallitus ilmoitti helmikuun alussa olla myöntämättä Haitille kehitysapua ja lainaa, ennen kuin presidentti Jean Bertrand Aristiden hallitus pyrkii tosissaan ratkaisemaan maan jo vuosia jatkuneen poliittisen kriisin. Haitin oppositio ei ole tunnustanut helmikuussa 2001 valtaan nousseen Aristiden hallitusta. Myös Amerikan valtioiden järjestö OAS (Organization of American States) pitää vuoden 2000 parlamenttivaalien sekä presidentin vaalien äänten laskutapaa maan vaalilain vastaisena. Vain viisi prosenttia maan äänioikeutetuista kävi uurnilla marraskuussa 2000 valitsemassa Aristidea presidentiksi.

Kansainväliset neuvottelijat ovat turhaan etsineet ratkaisua maan ongelmiin. Poliittinen peli on juuttunut pattitilanteeseen, ja Haiti on ajautunut yhä sekasortoisempaan tilaan. Väkivaltaiset yhteenotot hallitusta ja oppositiota kannattavien jengien välillä ovat lähes jokapäiväistä arkea. Tilanne on kärjistymässä entisestään. Aristidea vastaan tehtiin kaksi epäonnistunutta vallankaappausyritystä viime heinä- ja joulukuussa. Kuka niiden takana oli on yhä epäselvää. Ehdokkaina on pidetty oppositiota, huumekauppiaita ja Aristidea itseään.

?Näyttää siltä, kuin hallitus käyttäisi kaaosta menetelmänä hallita maata?, selittää kansalaisjärjestö Centre Pétion Bolivarin johtaja Arnold Antonin uudessa Haitin tilannetta käsittelevässä raportissaan. ?Duvalierin diktatuurin ja Aristiden hallituksella on monia yhtäläisyyksiä, kuten macchiavellismi, julmuus ja terrori. Erona on, ettei Aristiden hallitus pysty kontrolloimaan kaikkia joukkojaan?.

Haitin kaaottisen tilanteen jatkuessa rutiköyhän kansan elinolosuhteet kurjistuvat entisestään. Haitin bruttokansantuote henkeä kohden laskettuna putosi lähes kolme prosenttia viime vuonna. Noin 60-80 prosenttia Haitin väestöstä elää köyhyydessä ja työttömiä on runsaasti yli puolet maan työväestöstä.