Uutinen

Guyana taistelee Karibian EPA-sopimusta vastaan

Karibian ja EU:n vapaakauppasopimus odottaa allekirjoituksia Barbadoksella. Eurooppaa syytetään taas kehitysmaiden painostamisesta.
Eeva Eronen
11.8.2008

EU:n vapaakauppasopimus EPAn solmiminen aiheuttaa edelleen kränää Karibialla. Lopulliset sopimuspaperit odottavat Barbadoksella allekirjoituksia, jotka niihin on tarkoitus lyödä syyskuun toisena päivänä.

Samaan aikaan pienen Guyanan presidentti vaatii sopimusten neuvottelemista uudelleen. BBC:n haastattelema presidentti Bharrat Jagdeo sanoo, että mikäli sopimus tehdään nykymuotoisena, maa joutuu mukaan pakon sanelemana. Myös monet tutkijat yhtyvät presidentin vaateisiin.

EPA-sopimukset ovat vapaakauppasopimuksia (Economic Partnership Agreement), joista EU neuvottelee lähes 80 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen valtion eli AKT-maan kanssa. Karibia on ainoa alue, joka on solminut EU:n kanssa jo varsinaisen sopimuksen, muiden kanssa EU on saanut aikaiseksi vain väliaikaisia sopimuksia.

Monet köyhät maat ovat kokeneet joutuneensa epätasa-arvoiseen asemaan neuvotteluprosessien aikana, ja nytkin Jagdeo syyttää EU:ta kauppamahtinsa käyttämisestä väärin kehitysmaita vastaan. Myös useat kansainväliset järjestöt, muun muassa Oxfam ja Third World Network, ovat arvostelleet EU:n toimintaa sopimuksia tehtäessä.

Nyt sovittu tavarakaupasta

Karibian maat pistivät puumerkkinsä tavarakauppaa koskeviin sopimuspapereihin viime vuoden lopussa, kun Maailman kauppajärjestö WTO uhitteli niitä aikarajojen umpeutumisella. Jollei jokin maa olisi ryhtynyt esisopimukseen, se olisi menettänyt EU:n kanssa voimassa olleen suosituimmuusasemansa ja joutunut maksamaan tuotteistaan tullia.

Aikataulun sijaan EU jousti siinä, ettei sopimusta ulotettu tavarakauppaa laajemmalle. Nyt vaadittava lopullinen EPA kattaa myös palvelujen, investointien, kilpailulainsäädännön ja julkisten hankintojen vapauttamisern.

Karibian neuvotteluja hoitava CRNM (Caribbean Regional Negotiating Machinery) on ollut hyvin vaitonainen siitä, mitkä kaikki alueen maat ovat nyt sitoutuneet lopulliseen sopimukseen. CNRM:n johtajan Henry Gillin mukaan paperit on nyt kuitenkin tehty, ja niiden avaaminen olisi erittäin monimutkaista ja lähes mahdotonta, BBC kertoo.

Neuvottelupäällikkö sanoo kuitenkin uskovansa, että Guyanakin taipuu mukaan. Hänen mukaansa liittyminen olisi maan suurimpien tuotannon alojen - sokerin ja riisin tuotannon sekä kala- ja metsätalouden - etujen mukaista. Hän varoitteli, että yhden lipeäminen joukosta hidastaa koko prosessia huomattavasti.

Sopimuksen allekirjoittamista on siirretty jo kaksi kertaa. Guyanan lisäksi muutkin maat ovat toivoneet lisäaikaa poliittisten päättäjien ja liike-elämän konsultointiin. Guyanan presidentin Bharrat Jagdeon mukaan maa allekirjoittaa sopimuksen vain, mikäli EU määrää maan tuotteille muussa tapauksessa korkeampia tulleja.

Lisää tietoa aiheesta