Uutinen

Greenpeace: Vista kasvattaa tietokoneromun määrää kehitysmaissa

Ympäristöjärjestön mukaan uusi tietokoneiden käyttöjärjestelmä lisää ympäristöongelmia Aasiassa ja Afrikassa.
Jukka Aronen
12.2.2007

Tammikuun lopulla julkistettu Microsoftin uusi Vista-käyttöjärjestelmä pakottaa suuren osan tietokoneen käyttäjistä vaihtamaan laitteistoa, koska Vistan käyttö vaatii rutkasti enemmän tehoa kuin aikaisempi Windowsin versio.

SoftChoice Corporationin tekemän tutkimuksen mukaan 50 prosenttia nykyisistä pöytätietokoneista ei täytä Vistan kevyimmän version laitteistovaatimuksia.

Computer Aid International arvioi, että pelkästään Britanniassa tullaan hylkäämään 10 miljoonaa tietokonetta seuraavan kahden vuoden aikana, kertoo IT Week -lehti.

Käytöstä poistetut tietokoneet päätyvät usein kehitysmaihin, etenkin Aasiaan.

Ympäristöjärjestö Greenpeace pelkääkin, että Vistan tulon myötä miljoonat tietokoneet ja monitorit päätyvät kaatopaikoille Filippiineille, Thaimaahan ja muihin Aasian maihin.

"Microsoft saattaa Vistallaan poistaa käytöstä puolet maailman tietokoneista ennenaikaisesti. Ongelmaa syventää se, että tietokoneiden osalta ei ole vielä olemassa hyvin toimivaa laaja-alaista vanhojen laitteiden palautusjärjestelmää", sanoi Greenpeacen Kaakkois-Aasian myrkkykampanjoitsija Beau Baconguis Infoshop News -palvelun mukaan.

"Sähkölaitteiden elämänkaarta tulisi venyttää niin pitkäksi kuin mahdollista. Viime kädessä kyse on sosiaalisesta vastuusta. On kestämätöntä ja loukkaavaa, että tietokoneohjelmistojen innovaatio johtaa romuvuorten kasvuun ja dumppaukseen Aasiaan ja Afrikkaan, jossa se saastuttaa ympäristöä ja vahingoittaa paikallisten yhteisöjen terveyttä", jatkoi Baconguis.

Lisää tietoa aiheesta