Uutinen

Greenpeace ja Neste Oil eri mieltä palmuöljyn käytöstä

Suomalainen Neste Oil hamuaa markkinajohtajaksi biodieselin valmistuksessa. Greenpeace pitää ratkaisua kestämättömänä, sillä yhtiö käyttää palmuöljyä biodieselin valmistuksessa. Se tuhoaa Greenpeacen mukaan enemmän ympäristöä kuin fossiiliset polttoaineet.
Kaarina Vainio
6.4.2009

Ympäristöjärjestö Greenpeace vaatii Neste Oilia luopumaan palmuöljystä biodieselin valmistuksessa, sillä Greenpeacen mukaan palmuöljyn viljely tuhoaa sademetsiä ja luonnon monimuotoisuutta sekä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Asiasta keskusteltiin perjantaina Neste Oilin yhtiökokouksessa osakkeenomistaja Matti Liimataisen aloitteesta. Greenpeacen metsäkampanjoinnista vastaava Liimatainen ehdotti luopumista palmuöljyn käytöstä. Asiasta ei kuitenkaan edes äänestetty.

Neste Oililla on rakenteilla suuret jalostamot Rotterdamiin ja Singaporeen, joissa on tarkoitus valmistaa biodieseliä palmuöljystä. Tehtaiden valmistuttua Neste Oilista tulee maailman suurin palmuöljyä käyttävä yritys.

Greenpeacen mukaan se lisää väistämättä metsien raivaamista.

"Porvoon jalostamolla valmistetaan nykyään 160 000 tonnia biodieseliä vuodessa. Kun Rotterdamin ja Singaporen tehtaat valmistuvat, määrä kasvaa kahteen miljoonaan tonniin. Siihen tarvitaan 500 000 hehtaaria plantaasia", Greenpeacen palmuöljykampanjoitsija Maija Suomela kertoo.

Samalla plantaasilla viljely on mahdollista 25 vuotta.

Hakkuut hävittävät ihmisten elannon

Palmuöljyn viljelyllä on huomattavia vaikutuksia Kaakkois-Aasian metsiin ja paikalliseen väestöön, jotka ovat riippuvaisia metsistä.

"Se lisää köyhyyttä, koska ihmiset eivät saa metsistä ruokaa ja lääkekasveja niin kuin ennen. Ihmiset menettävät maansa ja joutuvat muuttamaan muualle. Kuljetukset taas lisäävät ilmansaasteita", indonesialainen kansainvälisen Maan ystävät -järjestön kansainvälisten toimintojen koordinaattori Longgena Ginting luettelee.

Neste Oil ostaa palmuöljyä malesialaisilta yhtiöiltä, jotka toimivat Greenpeacen mukaan muissakin maissa, kuten Indonesiassa, jossa sademetsät häviävät öljyplantaasien tieltä.

Palmuöljyn viljely on aiheuttanut alueella niin konflikteja kuin terveyshaittojakin. Esimerkiksi viljelyssä käytettävät torjunta-aineet ja lannoitteet ovat kiellettyjä EU:n alueella. Ne ovat Gintingin mukaan saastuttaneet jo pohjavesiä.

Sertifikaatti ei takaa ympäristöystävällisyyttä

Biodieseliä on pidetty yhtenä ratkaisuna ilmastonmuutoksen torjumisessa.

"Fossiiliset polttoaineet ovat tällä hetkellä parempia ympäristön kannalta kuin palmuöljystä tehty biodiesel, kun otetaan huomioon koko tuotteen elinkaari", Suomela sanoo.

Neste Oilin biodieselillä on niin sanottu kestävän tuotannon RSPO-sertifikaatti, mutta Greenpeacen mielestä se on harhaanjohtava.

"Sertifikaatti ei ole riittävä, sillä se ei velvoita mihinkään. Se on pelkkä illuusio kestävästä palmuöljystä, koska markkinoilta ei saa niin paljon kestävästi tuotettua palmuöljyä", Suomela selittää.

Sertifikaatti ei Greenpeacen mukaan esimerkiksi suoraan kiellä EU-alueella kiellettyjen kemikaalien käyttöä, vaan ainoastaan suosittelee kieltoa.

Greenpeacen mukaan paras ratkaisu olisi kuitenkin jätteistä valmistettavat polttoaineet.

"Suomessa voitaisiin hyödyntää metsäteollisuuden jätteitä, mutta korkean hinnan takia tätä ei ole laajassa mittakaavassa toteutettu", Suomela sanoo.

Esimerkiksi St1 toi viime viikolla markkinoille elintarviketeollisuuden biojätteistä valmistetun polttoaineen. Palmuöljyä käytetään paljon, koska se on öljykasveista tuottoisin ja edullisin vaihtoehto.