Uutinen

Gordon Brown lupaa keskittyä köyhyyden vähentämiseen

Britannian pääministeri Gordon Brown vakuuttaa edistävänsä kaikin tavoin YK:n vuosituhattavoitteita.
Sanna Jäppinen
1.8.2007

Vuosituhattavoitteista, kuten köyhyyden puolittamisesta, hiv/aidsin hillitsemisestä ja lapsikuolleisuuden vähentämisestä, ollaan vielä valovuosien päässä, totesi Britannian tuore pääministeri Gordon Brown puhuessaan ensi kertaa YK:ssa 31. heinäkuuta Yhdysvaltain-vierailunsa yhteydessä.

Brownin mukaan nyt eletään "globaalissa hätätilassa", johon on vastattava järein asein.

"Jos Amerikassa tai Britanniassa kuolisi päivittäin 30 000 lasta torjuttavissa oleviin syihin, nimittäisimme sitä todellakin hätätilaksi", Brown totesi The Guardianin mukaan.

Brown kutsui hallituksia, liike-elämän edustajia, tutkijoita, lääkäreitä ja järjestöjä yhdistämään voimansa oikeudenmukaisen globalisaation puolesta. Pääministeri lupasi itse kutsua koolle 12 maailman poliittista johtajaa sekä 20 johtavaa liike-elämän vaikuttajaa, jotta saataisiin aikaan uusia sitoumuksia vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

Brown on kerännyt puheilleen painoarvoa toimiessaan Tony Blairin hallituksen valtiovarainministerinä aktiivisena Afrikan-puolestapuhujana.

Kansainvälinen Oxfam-kansalaisjärjestö totesi Brownin puheen jälkeen, että todellinen haaste on siinä, että köyhyyden seurausten lievittämisen ohella puututaan köyhyyden syihin, kuten epäoikeudenmukaiseen kauppaan ja ilmastonmuutokseen.

"Yksityisen sektorin tuki on erittäin tervetullutta, mutta se ei saa tarkoittaa sitä, että hallitukset pääsevät kuin koira veräjästä. Vuosituhattavoitteita ei saavuteta ilman hallitusten konkreettisia toimenpiteitä", Oxfamin kampanjatoimintaa vetävä Phil Bloomer muistutti.

Lisää tietoa aiheesta