Uutinen

Google ryhtyy rahoittamaan globaalien ongelmien ratkomista

IT-jätti Google ohjaa jatkossa osan voitostaan ja pääomastaan hankkeisiin, joilla yritetään ratkoa muun muassa köyhyyteen, ympäristöön ja energiansaantiin liittyviä ongelmia.
Sanna Jäppinen
12.10.2005

Googlen perusteilla oleva, hyväntekeväisyyteen keskittyvä haara saa nimekseen Google.org. Sen alla toimii muun muassa Google-säätiö, uutisoi Reuters. Yrityksen on tarkoitus jatkossa ohjata "hyviin tarkoituksiin" prosentti sekä voitoistaan että osakepääomastaan. Yksi prosentti voitoista tarkoitti viimeisen vuoden aikana noin 10 miljoonaa dollaria ja osakepääomasta jopa lähes miljardia dollaria.

Yritys on myös lahjoittanut 90 miljoonaa dollaria säätiölleen ja ilmoittanut antavansa seuraavan kolmen vuoden aikana jopa 175 miljoonaa Google.orgin toimintaan.

Google-säätiön keskittyessä perinteisempään hyväntekeväisyyteen katto-organisaatio Google.org rahoittaa enemmän "yhteiskunnallista yrittäjyyttä" ja tutkimustoimintaa.

Ensimmäisten kohteiden joukossa on esimerkiksi Acumen-rahasto, jolle Google myöntää viisi miljoonaa dollaria edelleen jaettavaksi kehitysmaiden yritystoimintaan. Harvardin ja Kalifornian yliopistojen tutkijoiden Keniassa toteuttama, maaseudun vedenlaatua kehittävä hanke saa puolestaan 400 000 dollaria, ja yrittäjyyttä Ghanassa edistävä Technoserve puoli miljoonaa.

Reutersin artikkelin mukaan Google.orgissa on yhtäläisyyksiä IT-miljonääri Bill Gatesin ja hänen vaimonsa Melinda Gatesin 11 vuotta sitten perustamaan hyväntekeväisyyssäätiöön.

Lisää tietoa aiheesta