Uutinen

Google avasi portaalin lukutaidon edistämiseksi

Frankfurtin kirjamessuilla lokakuun alussa julkistettiin Googlen uusi "Literacy Project" -hanke lukutaidon edistämiseksi.
Sanna Jäppinen
11.10.2006

Googlen "Literacy Project" -portaali on tarkoitettu erityisesti opettajien ja lukutaidon puolesta toimivien järjestöjen työkaluksi ympäri maailman. Hakukonejätin ohella hankkeessa ovat mukana Litcam eli Frankfurtin kirjanmessujen lukutaitokampanja sekä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.

"Tavoitteenamme Googlessa on järjestellä maailmasta löytyvää informaatiota ja saada se kaikkien ulottuville", totesi Googlen yritysviestinnän johtaja Jessica Powell BBC:n mukaan.

Portaalin yhtenä päätavoitteena on saattaa saman asian parissa työskentelevät tahot yhteen. Tätä palvelee esimerkiksi koko maailman kattava satelliittikartta, josta voi paikantaa alan järjestöjä. Lisäksi portaalista löytyy muun muassa videoita lukutaitoprojekteista eri puolilta maailmaa.

Portaaliin on kytketty myös kirjahaku. Suuret kustantamot, kuten Penguin, ja kirjastot, kuten Oxfordin yliopisto, ovat antaneet Googlen skannata kirjojaan. Jos kirja on tekijänoikeuden alainen, pääsee käyttäjä käsiksi vain rajattuun osaan, mutta tekijänoikeudettomat kirjat voi ladata suoraan koneelleen.

Muun muassa suuret amerikkalaiset kirjailija- ja kustantajaliitot ovat kritisoineet Googlea siitä, että se loukkaa toiminnallaan tekijänoikeuslakia, sillä teoksia siirretään digitaaliseen muotoon ilman oikeuksien haltijan lupaa, BBC kirjoittaa.

 

Lisää tietoa aiheesta