Uutinen

Globalisaation vastustaja Bové pyrkimässä Ranskan presidentiksi

McDonaldsin tuhoajana tunnettu aktiivi kritisoi sosialisteja liiasta lepsuilusta vapaan markkinatalouden suhteen.
Jukka Aronen
5.2.2007

Tunnettu ranskalainen lammasfarmari ja globalisaatiokriitikko José Bové on lähdössä mukaan Ranskan presidentinvaaleihin.

Bové sai yli 30 000 tukijaa internetissä olleeseen vetoomukseensa. Hänen pitää kuitenkin vielä saada taakseen Ranskan lain vaatimat 500 vaaleilla valittua luottamushenkilöä tai poliitikkoa, jotta hän voi asettua lopullisesti ehdolle.

Bovén poliittinen kannatus perustuu pitkälti hänen näkyvään rooliinsa kampanjassa, joka johti EU-perustuslain hylkäämiseen Ranskassa vuonna 2005. Toisaalta varhaiset mielipidetiedustelut povaavat hänelle vain reilun kahden prosentin kannatusta. Noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista vastusti Bovén ehdokkuutta.

Vastustuksesta huolimatta 53-vuotias Bové on valmis kampanjoimaan - vaikka kaltereiden takaa, sillä häntä uhkaa neljän kuukauden vankeusrangaistus geenimuunneltujen viljelmien tuhoamisesta. Lopullinen oikeuden päätös annetaan kuluvalla viikolla.

Bovén poliittinen sanoma perustuu ympäristönsuojeluun ja uusliberalismin vastustukseen, ja hänen mielestään sosialistien ehdokas Ségolène Royal ei vastusta taloudellista liberalismia riittävästi, kertoo espanjalainen El País -lehti.

"Olen ay-ihmisten, kommunistien, ympäristöväen ja järjestöaktiivien ehdokas", tiivistää Bové.

José Bové sai kansainvälistä huomiota tuhottuaan rakenteilla olevan McDonaldsin vuonna 1999. Sen jälkeen hänestä on tullut tuttu näky Maailman sosiaalifoorumeilla ja kansainvälisten rahoituslaitosten vastaisissa mielenosoituksissa.

Ranskan presidentinvaalit järjestetään 22. huhtikuuta.

Lisää tietoa aiheesta