Uutinen

Global Media Watch perusteilla

Le Monde Diplomatique -lehden päätoimittaja Ignacio Ramonet sanoo, että harvojen käsiin keskittynyt maailman mediateollisuus on unohtanut perimmäisen tehtävänsä ja valtamedioista on tullut osa poliittista hallitsemisen koneistoa. Hän tuomitsee jyrkästi Venezuelan mediajätin, joka johtaa presidentti Chavezia vastaan suunnattua oppositioliikettä.
Kimmo Lehtonen
27.1.2003

Kuva Ignacio Ramonetista (kuvaaja: Kimmo Lehtonen)

PORTO ALEGRE -- Media ja globalisaatio -konferenssi sosiaalifoorumissa veti muiden tilaisuuksien lailla tuhatpäisen yleisön, joka brasilialaiseen tyyliin toivotti raikuvin suosionosoituksin tervetulleeksi tunnetun globalisaation vastaisen liikkeen johtotähden Ignacio Ramonetin.

Väliaplodeistakaan ei ollut tulla loppua espanjalais-ranskalaisen lehtimiehen ja journalismin professorin päästessä vauhtiin hyökkäämällä rajusti maailman globalisaatiomyönteistä valtamediaa vastaan. Ramonetin mielestä maailman neljäs valtiomahti on globalisaation myötä unohtanut perimmäisen tehtävänsä poliittisen vallan toimien valvojana ja kansalaisten etujen valvojana.

"Kaikki median eri alueet on myös sotkettu keskenään ja mediayrityksillä on käsissään kaikki kirjoitetusta tekstistä filmaukseen. Nämä mediayhtiöt eivät enää edes ole kansallisia, kuten vielä Citizen Kane elokuvassa kuvattiin".

Näistä mediajättiläisistä on Ramonetin mukaan tullut globalisaatiokehityksen keskeisiä toimijoita ja puolestapuhujia.

"Ne eivät edusta enää mitään vastavoimaa vaan ne toimivat yhdessä valtakoneiston kanssa kansaa alistaen. Ne ovat täydellisesti menettäneet ajatuksen vallan kritiikistä", Ramonet jyrisi.

Ramonetin mukaan mediakorporaatiot ovat yhtä finanssi- ja spekulaatiokapitalismin kanssa. Ja koska valta on tämän talouseliitin käsissä, siten ovat myös yhteiset edut.

Esimerkiksi Ramonet nostaa Venezuelan tilanteen, jossa latinalaisamerikkalaisittain merkittävä mediayhtiö Cisneros Ramonetin mukaan johtaa vapailla vaaleilla laillisesti valitun presidentti Hugo Chavezin vastaista kansanliikettä.

"Media valitsi kansan vastaisen puolen, se on ottanut itselleen ideologisen ja poliittisen tehtävän suhteessa valtaan eikä toimi enää kansan ja vallan välissä. Se pyrkii kaikkin keinoin estämään Chavezia toteuttamasta politiikkaansa."

"Enää sille ei riitä perinteinen tapa reagoida, vaan nyt media pyrkii johtamaan poliittista liikehdintää kansan etujen vastaisesti. Samalla ne edustavat globalisaation ideologiaa".

Ramonet varoittaa, että tämä voi tapahtua nyt myös mantereen kahdessa muussa äskettäin valitun vasemmistopresidentin johtamassa maassa, Ecuadorissa ja Brasiliassa.

Miten näitä median jättiläisiä vastaan tulisi sitten käydä? Ramonet kysyy. Miten taistella kansan vihollisen puolelle siirtynyttä mediaa vastaan? Miten vaatia siltä etiikkaa?

"Kansa tarvitsee luotettavaa mediaa. Samalla lailla kuin geeniruoka pilaa elintarvikkeemme ja sairastuttaa meidät, media manipuloi ja se on saastunut. On luotava tiedotuksen ekologia, on vaadittava totuuden kunnioittamista", Ramonet esittää.

Ramonetilla on vastaus valmiina ja hän kertoo kuulijoidensa riemuksi, että seuraavana päivänä perustetaan Porto Alegren foorumissa kansainvälinen Global Media Watch kansan 'aseeksi uudella vuosituhannella'.

"Tämä järjestö on osa kansainvälistä yhteiskunnallista ja sosiaalista liikettä. Tiedonvälitys kuuluu kansalle. Totuuden kanssa voitamme", Ramonet lopetti.