Uutinen

Globaalit haasteet mukaan vaalikeskusteluun

Eduskunta päättää Suomen tärkeistä ulkopoliittisista linjauksista, Tapani Vaahtoranta Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa. Kepan, Ulkopoliittisen instituutin ja YK-liiton vaalipaneelissa 13.2. puolueet ottavat kantaa globaaleihin kehityskysymyksiin.
Sanna Autere
6.2.2007

Globaalikysymykset ovat kadonneet lähes kokonaan vaalipuheista. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta pitää tilannetta yllättävänä, sillä ongelmat eivät ainakaan ole ratkenneet.

Tuleva eduskunta päättää suomalaisten hyvinvointipalveluiden ohella myös tärkeistä ulkopoliittisista linjauksista. Vaahtorannasta on merkille pantavaa, että vaikka laaja-alaisesta turvallisuudesta ja globalisoituvasta maailmasta on puhuttu viime vuosina paljon, nämä asiat ovat vaalikeskustelussa jääneet hyvin vähälle.

"Turvallisuuskeskustelu tuntuu Suomessa kääntyvän aina Nato-keskusteluksi. Kunnollista, laajaa turvallisuuskeskustelua ei käydä. Se kanavoituu puolustuskysymykseksi oman alueen turvallisuudesta ja laajempia yhteyksiä ei useinkaan nähdä. Keskustelu on sisäänpäinkääntynyttä, yksipuolista ja kapeaa", Vaahtoranta valittelee.

"On asioita, jotka koskevat myös meidän turvallisuuttamme, kuten ilmastonmuutos tai Lähi-idän tapahtumat, mutta jostain syystä ne koetaan etäisiksi ja kaukaisiksi asioiksi. Päättäjät ovat puhuneet globalisaatiosta jo pitkään, mutta vaalien alla ei näy jälkeäkään tästä keskustelusta. Miksi näin? Eivät ne asiat ole minnekään hävinneet", Vaahtoranta muistuttaa.

Missä viipyvät selkeät kannanotot?

Kepa, Ulkopoliittinen instituutti ja YK-liitto järjestävät tiistaina 13. helmikuuta yhteisen vaalipaneelin, joka nostaa maailmanlaajuiset haasteet esiin maalisvaalien alla. Paneelissa puolueiden edustajat ottavat kantaa ajankohtaisiin globaaleihin kehityskysymyksiin kaupan, ympäristön, maahanmuuton ja turvallisuuden näkökulmasta.

"Pelkkä valistus ei riitä. Tarvitaan kouriintuntuvia esimerkkejä siitä, että globaalit ongelmat koskettavat myös suomalaisten arkea", Vaahtoranta toteaa keskustelun kirvoittamisesta.

Viime eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten Irak tulvi televisiosta ihmisten olohuoneisiin ja nosti ulkopoliittiset kysymykset vaalikeskusteluihin. "Ainoa laajempi asia, joka on nyt noussut esiin, on ilmastonmuutos, mutta sekin lähinnä siitä näkökulmasta, mitä täällä meillä Suomessa pitäisi tehdä."

Vaahtoranta toivoisi puolueilta selkeämpiä kannanottoja globaalikysymyksissä. "Nykyisellään esimerkiksi EU on lamaannuksen tilassa. Puolueiden tulisi ottaa selvästi kantaa, miten EU:sta saataisiin tehokkaampi toimija globaaleissa asioissa ja minkälaista globaalien ongelmien hallinnointia ylipäänsä pitäisi ajaa."

Kepan, Ulkopoliittisen instituutin ja YK-liiton vaalipaneeli järjestetään Helsingissä 13.2.2007 Vanhalla ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3) klo 17.00-19.30. Lisätietoja Kepan tapahtumakalenterissa.

Lisää tietoa aiheesta