Uutinen

Globaali rauhanliike kokoaa taas rivejään

Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin nostatti nopean ja spontaanin rauhanliikkeen eri puolilla maailmaa. Irakin epävakaan tilanteen jatkuessa sodanvastustajat valmistautuvat taas uusiin kansainvälisiin mielenosoituksiin.
Tomi Kuhanen
21.9.2003

Kuva:Ei iskua Irakiin -mielenosoitus helmikuussa 2003

Irakin sodan vastustaminen sai kymmenet tuhannet suomalaiset kaduille viime keväänä.


The Independent-lehden tutkimuksen mukaan tuhat irakilaista kuolee joka viikko miehityksen aiheuttamien ongelmien vuoksi. Lehti pohjaa tietonsa mm. sairaalaraportteihin. Samaan aikaan sodan suosio on laskenut Yhdysvalloissa. Sodan ja miehityksen vastustajia on nyt ensimmäistä kertaa sodan alkamisen jälkeen enemmän kuin kannattajia.

Irakin epävakaa tilanne ja jatkuva väkivalta on saanut rauhanliikkeen jälleen kokoamaan rivejään. Lauantaina 27.9. järjestetään sodan ja miehityksen vastaisia mielenosoituksia samanaikaisesti ainakin 40 maassa niin Euroopassa ja Amerikassa kuin Aasiassa ja Afrikassa.

"Irakin tilanne ei osoita, että aseellisella väliintulolla olisi rakennettu rauhaa ja demokratiaa", sanoo Terttu Ahokas Suomen Rauhanpuolustajista. Hänen mukaansa tilanne koko Lähi-idässä on niin hälyttävä, että ihmisillä on tarve taas toimia.

"Palestiinan tilanne on vaikea Jasser Arafatiin kohdistuvien murhauhkausten ja muurin pystyttämisen vuoksi. Irakissakaan minkäänlainen siviilihallinto ei pysty toimimaan miehityksen alla", sanoo Ahokas.

Suomessa ollaan myös huolestuneita siitä, että korkeilta tahoilta annetaan lausuntoja, joiden mukaan Suomen pitäisi mennä Irakiin auttamaan Yhdysvaltojen miehityspolitiikkaa.

Keväällä samanaikaisesti järjestetyt mielenosoitukset saivat miljoonat ihmiset liikkeelle ja mielenosoituksia kuvailtiin historian laajimmiksi. Nyt rauhanliike näkee ongelmalliseksi sen, että monissa maissa tiedotusvälineet eivät anna täydellistä kuvaa siitä, mitä Lähi-idässä tapahtuu. Mielenosoituksia tarvitaankin asioiden saamiseksi julkisuuteen.


Helsingissä kansainvälisen sodanvastaisen toimintapäivän mielenosoitus kokoontuu la 27.9. klo 14 Kiasman edessä.