Uutinen

Geenimuunnellut kasvit yleistyvät kehitysmaissa

Muuntogeeniset kasvit valtaavat yhä enemmän kehitysmaiden viljelyksiä. Niille pyhitettyjen peltojen määrä lisääntyi vuonna 2007 koko maailmassa 12 prosentilla.
Eeva Eronen
14.2.2008

Geneettisesti muunneltujen kasvien viljely kiihtyy kehitysmaissa länsimaita nopeammin. Soijapapuja, puuvillaa, maissia ja muita geneettisesti tuholaisille ja rikkaruohomyrkyille vastustuskykyisiksi muunneltuja kasveja viljeltiin viime vuonna jo 12 kehitysmaan pelloilla.

Kehitysmaat ohittivat ensimmäistä kertaa geenimuunneltuja kasvien viljelevien teollisuusmaiden lukumäärän. Eniten muuntokasveille on annettu peltohehtaareita Argentiinassa ja Brasiliassa.

Tiedot käyvät ilmi kansainvälistä bioteknologisen maatalouden kauppaa palvelevan organisaation (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) tekemästä tuoreesta tutkimuksesta. Organisaatiota tukevat esimerkiksi seitsemän suurinta maatalouden biotekniikan yhtiötä. Asiasta uutisoi 14. helmikuuta The New York Times.

Geenimuunneltujen kasvien viljelyyn käytetyt hehtaarit lisääntyivät viime vuonna 12 prosentilla. Nyt niille on uhrattu yhteensä 114 miljoonaa hehtaaria.

Kasvua on kritisoitu esimerkiksi sillä, että sen on pelätty johtavan köyhien viljelijöiden velkaantumiseen monikansallisille, siemenien patentit omistaville yrityksille.

Tutkimuksen pääkirjoittajan Clive Jamesin mukaan vähentynyt kasvinsuojeluaineiden käyttö ja kasvaneet sadot ovat kuitenkin pudottaneet tuotannon hintaa "hyvin merkittävällä ja kestävällä tavalla".

Lisää tietoa aiheesta