Uutinen

Geenimuunnellut "itsemurhasiemenet" myyntiin?

Kent Wilska
13.9.2001

Geenimuunnellut "itsemurhasiemenet" saattavat tulla sittenkin myyntiin lähivuosina.

Silvia Ribeiro vaati terminaattorisiementen kieltämistä Kuubassa. Kuva: Kent Wilska."Terminaattorisiemen-
ten tulo markkinoille vuoden 2003 alussa on estettävä", vaati meksikolainen Silvia Ribeiro Kuubassa 3.-7.9. järjestetyssä ruokakokouksessa.

RAFI (Rural Advancement Foundation International) -järjestössä työskentelevän Ribeiron mukaan terminaattori tulee alistamaan viljelijät siemeniä valmistavien jättiyhtiöiden valtaan lopullisesti. "Jos näin käy, ruokaturva on historiaa", hän totesi Kuubassa.

Terminaattoriteknologiassa on kyse geenimuunnelluista kasveista, jotka tuottavat steriilejä siemeniä. Näin viljelijät eivät voi käyttää kasviensa tuottamia siemeniä, vaan heidän on ostettava ne aina uudestaan kaupallisilta siemenmarkkinoilta.

Julkisuudessa vuonna 1999 nousseen kohun jälkeen siemenvalmistajat kertoivat, etteivät ne aio laittaa tuotteita myyntiin. Yhdysvaltojen maatalousministeriö (USDA) antoi kuitenkin elokuun alussa Delta & Pine Land -yhtiölle luvan terminaattorisiementen kaupallistamiseen tammikuusta 2003 alkaen. Useilla siemeniä valmistavilla yrityksillä on patentteja terminaattoriteknologiaan, mutta vain Delta & Pine Land on ilmoittanut julkisesti tuovansa tuotteen markkinoille.

"Kyseessä ei ole vain monikansallisten yhtiöiden ahneus. Useat tutkijat uskovat rehellisesti tieteen mahdollisuuksiin. Myös julkisia varoja käytetään runsaasti geenitekniikan tutkimiseen", muistutti ranskalainen tutkija Frederic Prat.

Esimerkiksi Delta & Pine Landin suunnittelemien terminaattorisiementen patentti kuuluu yhdessä yhtiölle sekä USDA:lle. Tuotteiden myynnistä saatuja tekijänoikeusmaksuja käytetään tulevaan USDA:n tutkimukseen. RAFIn mielestä on arvelluttavaa, että USDA toimii samaan aikaan tuotteita valvovana viranomaisena sekä edunsaajana.

"Terminaattorin kaupallistaminen on romuttanut myytin, jonka mukaan geenitekniikka ratkaisee maailman nälkäongelman. Geenimuuntelu ei ratkaise mitään, se täyttää vain yritysten kassat", kertoi brasilialainen maanviljelijä Jan Marc van Der Weid.

"Tällä hetkellä geenimuunneltuja elintarvikkeita myyvillä yrityksillä ei mene hyvin. Ensimmäisen ja toisen sukupolven tuotteet ovat olleet usein taloudellisia floppeja. Nyt ne odottavat innolla uusia tuotteita, jotka ovat lähinnä elintarvikkeiden ja lääkkeiden sekoituksia", kertoi Silvia Ribeiro.

Yhtiöt ovat myös kehittäneet kasveja, jotka ovat riippuvaisia saman yhtiön valmistamista lannoitteista ja kemikaaleista. Kasvin geneettiset ominaisuudet voidaan kytkeä päälle tai pois tietyillä kemiallisilla yhdisteillä. RAFI tunnisti ensimmäiset yrityksille myönnetyt kemiallisesti riippuvaisten kasvien patentit vuonna 1999.

Havannassa syyskuun alussa järjestetyssä Maailman ruokasuvereniteettikokouksessa (Fórum mundial sobre soberanía alimentaria) terminaattoriteknologian käyttö tuomittiin jyrkästi. Samalla vaadittiin elävien eliöiden patentoimisen kieltämistä. Kokouksessa kannustettiin kansalaisjärjestöjä ympäri maailmaa osallistumaan kampanjointiin geeniruokaa vastaan.


Lisätietoja:

www.rafi.org
www.greenpeace.org/~geneng/ www.kepa.fi/tekstit/f4000_suomi/lehtiset/t5_geeni.html