Uutinen

Geenimuunnelluista hyttysistä toivotaan apua malariaan

Uusi geenimuunneltu moskiitto ei levitä malariaa ja pystyy syrjäyttämään tavalliset lajitoverinsa.
Jukka Aronen
20.3.2007

Joukko tiedemiehiä julkisti 19.3. kehittämänsä geenimuunnellun hyttysen, joka ei levitä malariaa.

Maanantaina esitelty moskiitto syntyi siten, että sille annettiin uusi geeni, joka estää hyttystä levittämästä malarialoista.

Geenimuuntelun suurimpana vaikeutena on tähän mennessä pidetty hyttysten muuttamista siten, että ne pysyvät hengissä ja voittavat lisääntymiskilvassa villit lajitoverinsa.

Uutta luomusta testattiin niin, että muunneltujen hyttysten häkkiin laitettiin yhtä suuri joukko tavallisia moskiittoja ja muutama malariatartunnan saanut hiiri. Yhdeksän sukupolvea myöhemmin muunneltuja hyttysiä oli jo 70 prosenttia populaatiosta, kerrotaan The Guardian -lehden uutisessa.

Tutkijat uskovatkin kehittäneensä moskiittoversion, joka elää pidempään ja saa enemmän jälkeläisiä. Aikaa myöten sillä on siis aito mahdollisuus valloittaa elintilaa villiltä lajitoveriltaan.

Luonnossa vain pieni osa naarashyttysistä kantaa vaarallista malarialoista, joten uuden geenimoskiiton tulisi levitä hyvin laajalle.

Ennen kuin uusi hyönteinen lasketaan vapaaksi laboratoriosta, tiedemiesten on todistettava, ettei geenimoskiiton levittäminen synnytä entistä aggressiivisempaa malarialajia, toteaa The Guardian.

Tämän lisäksi geenihyttyselle on kehitettävä immuniteetti nimenomaan ihmiseen pesiytyvälle loiselle - nyt luotiin vasta moskiitto, joka hylkii hiiriin tarttuvaa loista.

Malarian hillitsemistä on pidetty tärkeänä kehitystavoitteena, koska tauti tappaa 700 000 - 2,7 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Uhreista noin 75 prosenttia on Afrikassa eläviä lapsia, kerrotaan AP:n uutisessa.

Malarian on arvioitu maksavan Afrikalle 12 miljardia dollaria vuodessa, ja se haukkaa noin 40 prosenttia mantereen terveydenhuoltoon suunnatuista varoista.

Lisää tietoa aiheesta