Uutinen

Gates-säätiötä syytetään epäeettisistä sijoituksista

Los Angeles Times -lehden mukaan maailman suurimman hyväntekeväisyysjärjestön investoinnit ovat ristiriidassa sen arvojen kanssa.
Jukka Aronen
15.1.2007

Windows-käyttöjärjestelmällä rikastuneen Bill Gatesin ja hänen vaimonsa omistamaa säätiötä syytetään epäeettisten yritysten tukemisesta.

Los Angeles Times -lehden tekemän tutkimuksen mukaan osa Bill ja Melinda Gatesin säätiön kehitysmaiden terveydenhuollon parantamiseksi tarkoitetuista miljardeista dollareista tulee sijoituksista yrityksiin, joiden toiminta aiheuttaa sairauksia samoissa köyhissä maissa, joissa säätiö toimii.

Gates-säätiö on maailman varakkain kehitysmaiden köyhyyteen keskittyvä yksityinen rahasto. Sen pääoma oli vuoden 2005 lopulla 35 miljardia dollaria. Tammikuussa 2006 miljardööri Warren Buffet lupasi kasvattaa säätiön pottia peräti 31 miljardilla dollarilla.

Jos säätiö olisi kansantalous, uusi yhteenlaskettu 66 miljardin dollarin pääoma nostaisi sen bruttokansantulovertailussa 56. sijalle maailman maiden joukossa. Säätiön taakse jäisivät kaikki Saharan eteläpuolisen Afrikan maat Etelä-Afrikkaa ja Nigeriaa lukuunottamatta.

Säätiö lahjoittaa vuosittain vähintään viisi prosenttia arvostaan hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2005 lahjoitusten määrä oli lähes 1,4 miljardia dollaria. Loput 95 prosenttia pääomasta sijoitetaan niin, että tuotto on mahdollisimman korkea. Sijoitustoimintaa tehdään täysin erillään lahjoitustoiminnasta.

Kaksinaismoralismia?

Lahjoittamisen ja sijoittamisen pitäminen erillään on johtanut ristiriitaiseen toimintaan, kirjoittavat Los Angeles Times -lehden toimittajat.

Esimerkiksi Ebochan kylässä Nigeriassa Bill ja Melinda Gatesin säätiön varoilla rokotetaan lapsia poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Kylää ympäröi öljynporausalue, jossa firmat polttavat maan alta esiin tunkevan kaasun. Poltosta syntyvät myrkylliset saasteet aiheuttavat muun muassa hengitystiesairauksia alueen ihmisille. Poraustoiminta synnyttää myös seisovan veden alueita, jotka lisäävät malariaa ja muita vedestä syntyviä sairauksia.

Gates-säätiö on rahoittanut Nigerian suistoalueella toimivia, ympäristöä saastuttavia öljyfirmoja 423 miljoonalla dollarilla.

Los Angeles Timesin arvioiden mukaan peräti 41 prosenttia säätiön sijoituksista on ristiriidassa sen harjoittaman hyväntekeväisyystyön kanssa.

Gates-säätiö on vastannut artikkeleihin tiedotteella, jonka mukaan se ei halua ryhtyä yritysten listaamiseen esimerkiksi niiden ympäristövaikutusten mukaan. "Pitäisi ottaa huomioon kymmeniä eri tekijöitä, joiden arviointiin säätiöllä ei ole riittävää asiantuntemusta", todetaan tiedotteessa.

Artikkelikohun myötä säätiö on kuitenkin ilmoittanut, että se aikoo mahdollisesti tarkistaa sijoituskriteerejään. Jos kriteerit tiukentuvat, asialla voisi olla vaikutusta myös muiden säätiöiden eettiseen toimintaan.

Gates-säätiön nykyisenä sijoitusohjeena on, että rahaa ei laiteta yhtiöihin, joiden keskeinen toimintamuoto on erityisen paha, kuten tupakantuotanto. Investointeja vältetään myös firmoihin, joiden osakkeiden omistaminen aiheuttaisi eturistiidan Billille tai Melindalle.

Vuonna 1994 perustettu Bill ja Melinda Gatesin säätiö on tähän mennessä lahjoittanut noin 13 miljardia dollaria. Suurin osa rahasta on mennyt kehitysmaissa hankkeisiin, joilla pyritään parantamaan ihmisten terveyttä, vähentämään äärimmäistä köyhyyttä ja helpottamaan pääsyä tiedon lähteille.

Lisää tietoa aiheesta