Uutinen

Gates: GMO-vastaisuus haittaa ruokatuotannon kehitystä

Geenimuunnellut organismit ovat lannoitteiden ja torjunta-aineiden kanssa tärkeitä välineitä Afrikan ruokatuotannon kasvattamiseen, sanoo miljardööri Bill Gates.
Jari Nousiainen
16.10.2009

Taistelu nälänhädän lopettamiseksi kärsii geenimuunneltujen kasvien ideologisesta vastustuksesta, sanoi miljardööri Bill Gates puheessaan World Food Prize forumille 15. lokakuuta.

"Bioteknologian leviämisen vastustajat haluavat rajoituksia välittämättä siitä, kuinka paljon nälkää ja köyhyyttä voitaisiin vähentää", Gates sanoi Reutersin mukaan. Hän pelkää nälänhädän vastaisen rintaman jakautuvan kahtia tämän vuoksi.

Ainoina välineinä Gates ei kuitenkaan geenimuuntelua, lannoitteita ja torjunta-aineita pidä. "Seuraavan vihreän vallankumouksen on oltava edellistä vihreämpi", Gates totesi puheessaan. Pääosaan on nostettava pienviljelijät, paikalliset olosuhteet ja talous sekä ympäristö.

Bill ja Melinda Gatesin säätiö rahoittaa tällä hetkellä kuivuutta sietävän maissin kehitystä, ja Gates toivoo siementen olevan saatavilla parissa vuodessa. Tarkoitus on antaa siemenet jakelijoiden myytäviksi ilman lisähintaa, kertoi Gates.

Säätiö on viime vuosina tukenut erilaisia kehitysyhteistyöhankkeita, muun muassa 1,4 miljardilla dollarilla maatalouden kehittämistä. Torstaina säätiö julkisti uusia avustuksia kehitysmaiden maatalouden kehittämiseen 120 miljoonan dollarin edestä.

Lisää tietoa aiheesta