Uutinen

G8:aa vaaditaan huomioimaan epäoikeutetut velat

Monien nimekkäiden vaikuttajien allekirjoittama kansainvälinen vetoomus vaatii G8-maita kiinnittämään huomionsa siihen, että suuri osa kehitysmaiden veloista on epäoikeutettuja eli myös velanantajan on kannettava vastuunsa.
Sanna Jäppinen
26.3.2007

G8-maiden eli rikkaimpien teollisuusmaiden ja Venäjän kehitysministerit kokoontuvat Berliinissä 26.-27. maaliskuuta. Kokouksen yhteydessä G8:lle lähetetty kansainvälinen vetoomus pyrkii kiinnittämään maailman vaikutusvaltaisimpien maiden päättäjien huomion kehitysmaiden velkaongelmaan ja erityisesti siihen, että valtaosa veloista on epäoikeutettuja ja sietämättömiä.

Epäoikeutetuilla veloilla tarkoitetaan sitä, että myös velanantajilla on vastuu monen köyhän maan velkaantumisesta. Lainoja on myönnetty esimerkiksi alun perinkin toimimattomiksi tiedettyihin hankkeisiin, kun päätavoitteena on ollut lainaajamaan yritystoiminnan tukeminen.

Sietämätön velka viittaa puolestaan niin sanottuihin "diktaattorivelkoihin" eli siihen, että laina on annettu ilman lainanottajamaan ihmisten suostumusta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi epädemokraattisille hallitsijoille tai sotilashallituksille annettuja lainoja, joiden seuraukset köyhän maan kansalaiset joutuvat kantamaan.

Vetoomuksen on allekirjoittanut moni nimekäs vaikuttaja kulttuurin, tieteen ja kansalaistoiminnan saralta. Mukana ovat muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu, kansalaisaktiivi Vandana Shiva, Norjan entinen pääministeri Kjell Magne Bondevik, Nobel-palkittu kirjalilija Dario Fo, lingvisti Noam Chomsky sekä kirjailija ja tutkija Susan George.

Vetoomuksen takana on useita velkakampanjointia tekeviä kansalaisjärjestöjä ja verkostoja, muun muassa kansainvälinen Jubilee-kampanja ja eurooppalaisjärjestöjen Eurodad. Myös Kepa kuuluu vetoomuksen tukijoihin.

Nyt kaivataan puolueetonta velkasovittelumekanismia

Vetoomuksen allekirjoittajat vaativat, että epäoikeutetut ja sietämättömät velat nostetaan näkyvästi esille G8:n johtajien kesäkuussa pitämässä huippukokouksessa.

Vaikka G8 on siunannut pahasti velkaantuneille köyhille maille annettuja velkahelpotuksia vuosina 1999 ja 2005, joutuu moni valtio edelleen käyttämään valtaosan budjetistaan ulkomaisen velan lyhentämiseen eikä esimerkiksi köyhyyden vähentämiseen. Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat varoittaneet, että myös moni helpotuksista hyötynyt maa on vaarassa joutua uuteen velkakierteeseen.

Siksi olisi pikimmiten luotava puolueeton mekanismi, jonka avulla pystytään tekemään ero vastuuttoman ja vastuullisen lainanannon välille - ja yhtä lailla velalliset kuin velkojat voidaan saada tilille huonoista päätöksistä, vetoomuksessa vaaditaan.

Vetoomuksessa muistutetaan, että velkojilla on mahdollisuus kohdata ja korjata tekemänsä virheet: Norja näytti mallia mitätöimällä syksyllä 2006 viiden kehitysmaan velat ja myöntämällä osavastuunsa. Velat olivat syntyneet laivaviennistä kehitysmaihin, ja viennillä tuettiin pääasiassa Norjan omaa laivateollisuutta. Norja myönsi oma edun olleen kehitystavoitteiden edellä.

Suomessa epäoikeutetut velat olivat yhtenä teemana kansalaisjärjestöjen vaalikampanjassa. Tavoitteena oli nostaa aihe esille julkisessa keskustelussa, mutta vielä tässä ei ole juurikaan edistytty, kehityspoliittinen sihteeri Kirsi Joenpolvi Kepasta kertoo.

Toimituksen huomautus: Uutisen aiemmin päivitetyssä versiossa oli mainittu ennakkotiedoissa ilmoitettuja allekirjoittaneita, jotka eivät olleet mukana lopullisessa vetoomuksessa.

Lisää tietoa aiheesta