Uutinen

G8 toivoo pelisääntöjä uusille avunantajamaille

Uudet avunantajamaat ottivat osaa G8-kokoukseen. Rikkaat maat toivoivat, että kehitysavun antamisesta laaditaan yhdessä pelisäännöt.
Eeva Eronen
7.4.2008

Maailman rikkaimpiin teollisuusmaihin kuuluvat G8-maat toivottavat uudet, kasvavat avunantajamaat mukaan köyhyyden vastaiseen taisteluun. Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna yhteen kokoontuneet Pohjoisen kehitysministerit kuitenkin toivovat, että avunantamisesta laaditaan jonkinlaiset yhteiset pelisäännöt avun tehokkuuden varmistamiseksi.

Pelisääntökeskustelun vuoksi Japanin G8-kokoukseen oli poikkeuksellisesti kutsuttu suurimpien kehitysmaiden ja uusien avunantajien, kuten Brasilian, Kiinan, Intian ja Etelä-Afrikan edustajia. Kokouksen tarkoitus oli tehdä pohjaa heinäkuiselle G8-huippukokoukselle.

Teollisuusmaat painottivat, että niiden on ryhdyttävä konkreettiseen yhteistyöhön uusien avunantajamaiden kanssa, jotta lisääntyvä apu olisi myös tehokasta. Uusilta mailta toivottiin esimerkiksi avun läpinäkyvyyttä ja kestävyyttä sekä sitä, että avulla kannustettaisiin hyvään hallintoon.

Uusi apu nostattaa samaan aikaan toivoa ja vaikeuksia, Ranskan apulaiskehitysministeri Alain Joyandet kuvasi uutistoimisto AFP:n mukaan. Hänen mukaansa on hienoa, että aiemmin apua saaneet maat tahtovat nyt auttaa muita. Maiden pitäisi kuitenkin kunnioittaa kansainvälisiä avunantamisen ohjenuoria, hän sanoi.

Esimerkkitapaus teollisuusmaita närästävästä toiminnasta on Kiinan laajeneva apu ja kaupankäynti Afrikan maiden kanssa. Maa ei ole asettanut avulleen ehtoja, kuten Eurooppa ja Yhdysvallat ovat perinteisesti tehneet.

Afrikka-sitoumus voimissaan?

G8-maat - Ranska, Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Japani, Italia, Kanada ja Venäjä,- huolehtivat kokouksessa myös kehitysapuvirtojen viimevuotisesta hidastumisesta. OECD raportoi juuri kokouksen alla, 4. huhtikuuta, että rikkaiden maiden kehitysapu laski toisen kerran peräkkäin.

"Jokainen G8-maa on päättänyt vahvistaa kehitysapuaan", Japanin ulkoministeri Masahiko Komura vakuutteli kokouksen jälkeen.

Maat korostivat olevansa erityisen sitoutuneita Afrikkaan suuntaavan avun kaksinkertaistamiseen ennen vuotta 2010. G8 maat päättivät tavoitteesta vuonna 2005 Gleneaglesissa.

Lisää tietoa aiheesta