Uutinen

G8-maiden huippukokous alkaa

Annamari Koistinen
20.7.2000

Japanin hallitus näytti vihreää valoa maailmanlaajuisen Jubilee 2000 kampanjan pyynnölle saada tavata G8-maiden edustajia ja ojentaa heille Okinawan kansainvälisessä Jubilee -kokouksessa hiottu velkavetoomus. Vetoomuksen G8-maille luovuttaa huippukokouksen ensimmäisenä päivänä 21.7. nelihenkinen Jubilee-delegaatio, joka koostuu Ugandan, Haitin, Japanin ja Iso-Britannian edustajista.

Lehdistötilaisuudessa huippukokouksen aattona 20.7. valmistelukomitea julkisti huomenna luovutettavan vetoomuksen. Vetoomus painottaa sellaisia köyhimpien kehitysmaiden velkojen välitöntä mitätöintiä, joita ei voida maksaa vaarantamatta ihmisten terveyttä, koulutusta ja jopa elämää. Rakennesopeutusohjelmien ja muiden vastaavien ehtojen erottaminen velan mitätöinnistä sekä nykyisenkaltaisen lainanannon päätöksenteon korvaaminen demokraattisen ja riippumattoman elimen perustamisella olivat muita pääkohtia. Kansainvälisen valuuttarahaston vastuun ja osallisuuden tunnustamista vaaditaan monenkeskisten velkojen mitätöinnissä. Valmistelukomitea muistutti, että dokumentti olisi ollut pitempi, mutta G8-maille halutaan viestittää kaikkein välittömimmät toimenpidevaatimukset.

Vetoomuksen valmistelukomitean mukaan Jubilee-kampanjan kansainvälinen painostus on vaikuttanut mittavasti siihen, että G8-maiden edustajat ja etelän delegaatit tapasivat tänään Tokiossa keskustellakseen velasta saman pöydän ääressä. Siksi Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin päätökseen olla osallistumatta ko. tapaamiseen on oltu todella närkästyneitä, samoin kuin siihen, ettei velka päässyt G8- maiden huippukokouksen viralliselle asialistalle. Jubilee-kampanja on yksimielinen siitä, että G8-maat eivät saa keskustella kehitysmaiden velasta ilman etelän osallistumista.

G8-maiden päätös on meille hyvin tärkeä. Se vaikuttaa tulevaisuuden työhömme ratkaisevasti. Varmaa on kuitenkin, että jos tulos on kampanjan kannalta negatiivinen, emme aio lopettaa taistelua ennen kuin velat on mitätöity. Etelän kampanjat mobilisoituvat vuoden lopussa yhteiseen velkojen maksamattomuuteen, ellei vuoden 2000 loppuun velkoja olla mitätöity. totesi Etelä-Afrikan Jubilee- kampanjan Neville Gabriel.

Okinawan Kadenassa järjestettiin klo 14 tuhansien ihmisten ketju Yhdysvaltain armeijatukikohdan ympärille. Jubileekampanjan edustajia oli runsaasti mukana. G8-maiden kokouspaikan luona Okinawan Nago Cityssä pidettävä varsinainen Jubilee 2000 -mielenosoitus järjestetään huomenna klo 16.

G8-maiden huippukokouksesta ja sen ympärillä olevista Jubilee 2000 kampanjan tapahtumista pysyt ajan tasalla osallistumalla massiiviseen Summit Watchiin sivulla tai

Annamari Koistinen
Okinawa