Uutinen

G8-maiden avustuslupaukset Afrikalle seurantaan

African Partnership Forum on päättänyt seurata tämän vuoden G8-kokouksessa tehtyjen lupausten toteutumista vuosittaisen julkaisun avulla.
Jari Nousiainen
6.10.2005

Afrikan maiden, G8-ryhmän, OECD:n ja kansainvälisten instituutiiden edustajien muodostama African Partnership Forum käsitteli tällä viikolla kokouksessaan G8-maiden lupauksia lisätä Afrikan kehitysyhteistyövaroja ja mitätöidä köyhimpien maiden velkoja.

Kokouksessa päätettiin tavoista seurata lupausten toteutumista. Tehtävää varten perustetaan yksikkö OECD:n päämajaan Pariisiin ja kirjoitetaan vuosittain avun tilaa arvioiva julkaisu, kirjoittaa BBC.

Kokousta isännöinyt Britannian kehitysministeri Hilary Benn kertoi Guardianin mukaan, että kokouksessa sovittiin toimista, joiden avulla lupaukset muuttuvat "resursseiksi, joihin Afrikka voi luottaa". Hänen mukaansa kyse ei ole kuitenkaan pelkästään lahjoittajista, vaan myös Afrikan maiden on pidettävä kiinni omasta osastaan, kuten korruption vastaisesta taistelusta ja hyvän hallinnon kehittämisestä.

Oxfamin edustaja kommentoi, että todellinen kriittinen vaihe on nyt, kun lupausten toteuttamisesta puhutaan, BBC:n uutisessa kerrotaan.

Benn kommentoi myös, että G8-kokouksen päätöksille on saatava jatkoa joulukuussa WTO:n ministerikokouksessa. Oxfamin Make Trade Fair -kampanjan johtaja Celine Charveriat totesi Bennin olevan oikeassa kaupan merkityksestä köyhyyden poistamiseksi. "Jos maailman päättäjät eivät nyt toteuta lupauksiaan kaupan sääntöjen uudistamisesta kehityksen edistämiseksi, menetetään ainutlaatuinen tilaisuus", hän kommentoi Guardianin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta