Uutinen

G8-kokouksen Afrikalle lupaama apu meneekin Irakiin?

G8-maat perääntyvät lupauksistaan Afrikkaan suunnatun avun lisäämiseksi. Sairauksien torjumiseksi kaavailtu rahasto on jäänyt puoleen tavoitteestaan, ja velkahelpotuksistakin pyritään tinkimään vielä lisää.
Jari Nousiainen
13.9.2005

YK:n Afrikan aids-erikoislähettiläs Stephen Lewis epäilee, että Skotlannin Gleneaglesissä heinäkuussa pidetty G8-kokous muistetaan tulevaisuudessa suuren luokan pr-tapahtumana, kirjoittaa eteläafrikkalainen Independent Online.

Kokouksessa luvattiin Afrikkaan 25 miljardia dollaria lisää apua (summaan on laskettu luvatut velkahelpotukset mukaan). Saksa ja Italia ovat jo ilmoittaneet, etteivät ne pysty toimittamaan lupaamaansa apua. Vastaavasti Japani käyttää osan Afrikalle lupaamastaan summasta Irakin velkojen mitätöimiseen.

G8-maat suunnittelivat tuberkuloosin, malarian ja aidsin Afrikassa leviämisen kampittamista tukemalla The Global Fund -rahastoa. Viime viikolla pidetty rahaston kokous oli G8-kokouksen lupausten ensimmäinen koetinkivi. Tarvituista varoista saatiin kasaan vain hieman yli puolet, 3,7 miljardia dollaria. Lewis pitää tulosta täysin riittämättömänä vuosituhattavoitteiden kannalta, Independent Online kirjoittaa.

Köyhimpien maiden velkahelpotussuunnitelmaa moitittiin heti kokouksen jälkeen riittämättömäksi. Nyt on nostettu esille Maailmanpankin suunnitelma, jossa kaavaillaan helpotusten rajoittamista vain niihin lainoihin, jotka on jo nostettu kokonaisuudessaan ja käytetty. Tällä tavoin velkahelpotusten kustannuksia voitaisiin supistaa 10 miljardilla dollarilla, Times Onlinen artikkelissa kerrotaan.

Lisää tietoa aiheesta