Uutinen

G8-johtajille miljoona "koulukaveria" muistutukseksi perusopetuksen tärkeydestä

Koulutuskampanja yrittää vakuuttaa maailman johtajat perusopetuksen tärkeydestä lähettämällä heille miljoona "koulukaveria" heinäkuun G8-kokoukseen mennessä. Suomessa Kaverit kouluun -vetoomuksessa on jo noin 20 000 allekirjoitusta.
Sanna Jäppinen
16.6.2005

 

tyttö koulussa. (Kuvaaja: Christian Knepper)

Kansainvälinen koulutuskampanja, Global Campaign for Education, tempaisi ympäri maailman 16. kesäkuuta, samana päivän kun vietettiin Afrikkalaisen lapsen päivää ja Afrikan White Band -päivää. Muun muassa Brasiliassa, Britanniassa, Etelä-Afrikassa, Senegalissa, Tansaniassa ja Yhdysvalloissa muistutettiin mediaa, suurta yleisöä ja ennen kaikkea päättäjiä siitä, että jokaisella tytöllä ja pojalla on oikeus käydä koulua.

Suuren tempauspäivän yhtenä päätavoitteena oli, että koulukaveri-hahmoja, joko askarreltuja tai netissä muokattuja, lähetettäisiin maailman rikkaimpien maiden johtajille heinäkuun 6.-8. päivä Skotlannissa pidettävään G8-maiden (rikkaimmat teollisuusmaat + Venäjä) kokoukseen mennessä.

Keväällä koulutuskampanja arvioi kouluarvosanoin rikkaiden maiden panosta YK:n peruskoulutusta käsittelevän vuosituhattavoitteen saavuttamiseksi. Rikkaimmista maista parhaiten pärjäsi Britannia hyvällä arvosanalla, ja seuraavaksi tuli Kanada tyydyttävällä merkinnällään. Yhdysvallat hylättiin. Suomi sijoittui muiden Pohjoismaiden johtamassa vertailussa keskivaiheille.

Ennen G8-kokousta koulutuskampanjassa mukana olevat kansalaisjärjestöt pyrkivät keräämään huomiota vielä Euroopan parlamentissa 22. kesäkuuta järjestettävällä kuulemistilaisuudella. Paikalla ovat muun muassa kehitysyhteistyöstä vastaava komissaari Louis Michel, Burkina Fason opetusministeri Mathieu Ouedraogo, Afrikan opettajaliiton johtaja Assibi Napoe sekä Jeffrey Sachsin vetämän Millenium-projektin asiantuntija Amina Ibrahim.

Suomessa keskitytään vetoomukseen

Suomessa huhtikuun lopussa käynnistynyttä Kaverit kouluun -kampanjaa vetävät Plan, Unicef ja World Vision.

"Meillä kampanja on keskittynyt syyskuun alussa Helsinki-konferenssin yhteydessä jätettävään vetoomukseen, jossa vaaditaan, että hallitus kaksinkertaistaa kehitysmaiden lasten peruskoulutukseen suunnatun tukensa vuoteen 2010 mennessä", kertoo kampanjatiedottaja Anna-Maija Pakkanen. Netissä vetoomukseen oli 16.6. mennessä kertynyt jo 11 685 nimeä, ja kaikkiaan allekirjoittaneita arvioidaan olevan yli 20 000.

Vetoomukseen on kerätty paljon nimiä kouluissa, ja järjestöjen yhteistyökouluihin on lähtenyt myös taustamateriaalipaketti, jota on voitu hyödyntää eri oppitunneilla. Suomalaiskoululaisten askartelemista koulukaverista suunnitellaan mahdollisesti näyttelyä loppukesäksi.

"Nimienkeruu jatkuu koko kesän. Mukana ollaan muun muassa Faces-festareilla ja Kotkan meripäivillä", Pakkanen kertoo.