Uutinen

G8 ja johtavat kehitysmaat neuvottelevat ilmastonmuutoksesta

Saksa on koonnut maailman vauraimmat teollisuusmaat ja johtavat kehitysmaat saman pöydän ääreen neuvottelemaan ilmastonmuutokseen liittyvistä haasteista.
Sanna Jäppinen
16.3.2007

Ympäristöministerit 13 maasta neuvottelevat parhaillaan Berliinissä ilmastonmuutoksen torjumisesta. Paikalla ovat edustajat maailman vauraimpien valtioiden ja Venäjän muodostamasta G8:sta sekä viidestä johtavasta kehitysmaasta: Brasiliasta, Etelä-Afrikasta, Intiasta, Kiinasta ja Meksikosta.

Neuvotteluja isännöivä Saksa on parhaillaan sekä G8:n että EU:n puheenjohtaja.

Kokouksessa pohditaan vuonna 2012 päättyvän Kioton ilmastosopimuksen jälkeistä aikaa. Esimerkiksi Yhdysvallat on kieltäytynyt liittymästä Kioton sopimukseen, ja yhtenä keskeisenä syynä on ollut se, että Intian ja Kiinan kaltaisille nouseville talousmahdeille ei ole sopimuksessa asetettu kasvihuonekaasujen päästörajoituksia.

"Uskon, että Yhdysvallatkin lähtee lopulta mukaan, jos saamme nopeasti kehittyvät maat mukaan Kiotoa seuraavaan sopimukseen. Toisekseen meidän on osoitettava, että Euroopan päästökauppa toimii - mitä se ei tällä hetkellä tee", Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel totesi kokouksen alla International Herald Tribunen mukaan.

Gabrielin mukaan viikonlopun kokoontumisen tavoitteena on ennen muuta vertailla maiden intressejä, jotta varsinainen työ yhteisen sopimuksen saavuttamiseksi voidaan aloittaa. Maailman ympäristöministerit kokoontuvat joulukuussa Balilla neuvottelemaan vuoden 2012 jälkeisen ajan toimenpiteistä.

Lisää tietoa aiheesta