Uutinen

G8: Hyödykkeiden hinnat todellinen uhka

Rikkaat teollisuusmaat lupasivat seisoa kehitysmaiden tukena ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.
Eeva Eronen
17.6.2008

Japanin Osakaan viikonloppuna kokoontuneet G8-maiden valtiovarainministerit arvioivat, että perushyödykkeiden, etenkin ruuan ja öljyn, kallistuminen uhkaa pahasti maailmanlaajuista vakaata kasvua, nostattaa inflaatio-paineita ja vaikuttaa raskaasti erityisesti haavoittuvaisessa asemassa oleviin ihmisiin.

Kokous oli alustusta heinäkuun 7.-9. päivä Japanissa pidettävälle johtavien teollisuusmaiden G8-huippukokoukselle. Tämän vuoden huippukokouksessa syvennytään esimerkiksi juuri hyödykkeiden hintoihin, Afrikalle suunnattavaan apuun ja ympäristöhuoliin.

G8-joukkoon kuuluvat tämän vuoden isäntämaa Japanin lisäksi Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia, Kanada, Italia ja Venäjä.

Maailman rikkaimpien maiden rahakirstujen päällä istuvat ministerit peräänkuuluttivat nyt ruoka- ja hintakriisin ratkaisemiseksi esimerkiksi kehitysmaiden maataloustuotannon tukemista ja vientirajoitusten poistamista. Lisäksi ne painottivat, että meneillään olevat maailmankauppaneuvottelut olisi saatava loppuun.

Biopolttoaineisiin kokous otti varovaisen kriittisen kannan. "On elintärkeää taata niiden tuotannon ja käytön kestävyys. Tässä mielessä muista kuin ruokakasveista tuotettavan energian tutkimus- ja kehitystyö pitäisi olla päällimmäinen asia", kokouksen loppulausumassa sanotaan.

Yksityinen sektori tärkeä kehitykselle

Eniten kokousväkeä puhutti ilmastonmuutoksen hillitseminen, ja maat lupasivatkin ponnistella entistä kovemmin kehitysmaiden auttamisessa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Lääkkeeksi G8 tarjoaa kehittyvien maiden ponnisteluja tukevan rahaston perustamista. Maat korostivat myös yksityisen sektorin tärkeyttä ilmastonmuutosta hillitsevän työn rahoittamisessa.

Yksityinen sektori nousi tapetille myös Afrikan kehityksestä puhuttaessa. G8-maat ilmaisivat olevansa sitoutuneita työskentelemään Afrikan maiden kanssa saavuttaakseen kestävän, yksityisen sektorin johtaman kasvun. Erityisesti ne painottivat sijoittamista suosivan ilmapiirin tukemisen ja rahoitussektorin vahvistamisen tärkeyttä.

 

Lisää tietoa aiheesta