Uutinen

G8-huippukokous lähenee, pitävätkö viimevuotiset lupaukset?

Oxfam kritisoi raportissaan G8-maita viimevuotisten lupausten vesittämisestä: kehitysapuvarojen lisäys on tähän asti ollut lähinnä näennäistä, sillä lukuja on kasvatettu velkahelpotuksilla.
Sanna Jäppinen
12.6.2006

Britannian Oxfam-järjestö arvosteli rikkaimpien valtioiden ja Venäjän G8-ryhmää maiden talousministerien kokoontuessa Moskovassa 10. kesäkuuta. Viime heinäkuisessa valtioiden johtajat lupasivat huippukokouksessaan, että kehitysyhteistyövaroja lisätään 50 miljardilla dollarilla (39,7 miljardilla eurolla) vuodesta 2004 vuoteen 2010.

Viime vuonna G8-maiden kehitysapu kasvoi 37 prosenttia, mutta  80 prosenttia kasvusta oli velkahelpotuksia pääasiassa Nigerialle ja Irakille, Politics.co.uk kirjoittaa.

Kun tarkastellaan velkahelpotusten jälkeen jäljelle jäävää summaa, on lisäystä tullut ainoastaan kahdeksan prosenttia, todetaan Oxfamin "The view from the summit - Gleneagles G8 one year on" -raportissa.

Vaikka viime vuonna tehdyt sitoumukset ovat raportin mukaan jo kohentaneet joidenkin maailman köyhimpien ihmisten elämää, ei nykymeno vielä vakuuta. Järjestön mukaan vuosittain tarvitaan 10 miljardia dollaria, jotta kaikki lapset pääsisivät kouluun ja 27 miljardia, jotta kaikille voitaisiin tarjota perusterveydenhuolto.

"Nykytahdilla todellinen apu ei kasva läheskään riittävällä vauhdilla, jotta G8-maat saavuttaisivat Gleneaglesissa tehdyt sitoumukset", totesi Oxfamin johtaja Barbara Stocking BBC:n mukaan. "G8 on tehtävä selväksi miten ja kuinka aiotaan lisätä todellista apua, jolla kohennetaan keskeisiä peruspalveluja, kuten terveydenhuoltoa ja koulutusta."

G8-johtajien huippukokous pidetään tänäkin vuonna heinäkuussa, Pietarissa. Venäjän presidentti Vladimir Putin on nostanut kokouksen keskipisteeseen energiakysymykset.

Kehitysmaat: WTO-sopimus ei synny ilman myönnytyksiä maataloudelle

Talousministerien kokoontumisessa ennustettiin maailmantalouden kasvavan voimakkaasti kuluvana vuonna. Ministerien mukaan yhtenä tärkeänä kasvun edellytyksenä on vapaakaupan laajentaminen ja sopimuksen saavuttaminen Maailman kauppajärjestö WTO:n Dohan-neuvottelukierroksella, Reuters uutisoi.

Brasilian rahaministeri Guido Mantega huomautti, että jos kehitysmaita ja erityisesti maanviljelijöitä ei oteta sopimuksessa huomioon, on turha odottaa edistystä. Brasilian ohella Mantega ilmoitti puhuvansa Intian ja Kiinan suulla.

"Nämä kolme maata ovat yhtä mieltä siitä, että jos ei ole vahvoja merkkejä siihen suuntaan, että maatalouden alueella tapahtuu edistystä, Dohan-kierros epäonnistuu", Mantega totesi Reutersin mukaan.

Kiina ja Brasilia julkistivat myös yhteisen julkilausuman, jossa ne peräänkuuluttivat kansainväliseltä yhteisöltä entistä parempaa kehitysavun ja velkakysymysten koordinointia.

"Vaadimme kaikkia avunantajamaita ottamaan huomioon velan kestävyyden lainauskäytännöissään ja jakamaan tietoa lainoista keskenään", lausumassa todettiin.

Venäjä antaa velkoja anteeksi

Talousministerien kokouksen alla Venäjä varmisti aiemmin tänä vuonna tekemiään lupauksia antaa Neuvostoliiton aikaisia velkoja anteeksi köyhimmille maille ja maksaa omia velkojaan Pariisin klubin velkojamaille.

Venäjä antaa köyhimmille Afrikan maille velkoja anteeksi 700 miljoonan dollarin (555 miljoonan euron) edestä, AP uutisoi. Venäjän talousministeri Aleksei Kudrinin mukaan maa on päässyt Maailmanpankin kanssa yksimielisyyteen siitä, että velanmaksajamaita velvoitetaan käyttämään 700 miljoonasta mitätöitävästä dollarista 250 miljoonaa tarttuvien tautien, erityisesti malarian, vastaiseen taisteluun sekä energiainfrastruktuurin parantamiseen.

"Tämä hanke nostaa Venäjän uudelle tasolle", totesi Kudrin ja sain tukea sanoilleen Maailmanpankin johtajalta. AP:n mukaan Paul Wolfowitz nimesi Venäjän uudeksi "kehitysyhteistyön kumppaniksi" ja painotti velkapaketin tärkeyttä, koska sen avulla "pelastetaan ihmishenkiä".

Lisää tietoa aiheesta