Uutinen

G77: Kehitysmaille ei voi sysätä vastuuta ilmastonmuutoksesta

Teollisuusmaiden on kannettava päävastuu ilmastonmuutoksesta, kehitysmaiden G77-ryhmittymä vaatii.
Sanna Jäppinen
28.2.2007

"Valtaosa ympäristöhaitoista on historiallisesti ollut teollistuneen maailman aiheuttamia. Kiina, Intia ja monet muut maat ovat nyt lähdössä nousuun, ja on luonnollista, että myös niiden hiilidioksidipäästöjen määrät kasvavat", totesi kehitysmaiden G77-ryhmittymän puheenjohtaja ja Pakistanin YK-lähettiläs Munir Akram Reutersin mukaan.

"Propagandan avulla yritetään vastuu ympäristöhaitoista nyt vyöryttää näiden nousevien talouksien harteilla - eikä motiiveja tähän ole kovin hyvin peitelty", Akram lisäsi. Kun esimerkiksi Yhdysvallat vetäytyi aikanaan Kioton ilmastosopimuksesta, oli presidentti George W. Bushin yhtenä keskeisenä perusteluna se, että päästörajoituksia asetettiin vain teollisuusmaille.

G77 on YK:n sisällä vuodesta 1964 toiminut kehitysmaiden ryhmittymä, johon nykyään kuuluu yli 130 valtiota. Akram piti puheenvuoronsa ryhmän kokouksessa Roomassa 26. helmikuuta.

Akram totesi, että kehitysmailta on paha vaatia päästöleikkauksia varsinkaan niin kauan, kun teollisuusmaillakaan ei ole juuri näyttöä teoista.

"Kehityksen pysäyttäminen kehitysmaissa ei todellakaan ole ratkaisu ongelmiin", hän totesi ja muistutti, että köyhimmät maat kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista - ilmaston lämpenemisestä ja luonnonmullistuksista - eniten, International Herald Tribune kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta