Uutinen

G7-maat pettivät maailman köyhimmät

Annamari Koistinen
31.7.2000

G7 -maiden Japanin Okinawan kokous 21.-23. heinäkuuta sai maailmanlaajuiselta Jubilee 2000 -kampanjalta lisänimen "Tuhlauskokous". Viimevuotisten lupaustensa täytäntöönpanemisessa vitkuttelevat G7-maiden päämiehet kokoustivat 750 miljoonalla dollarilla, mutta eivät tehneet lisämyönnytyksiä köyhimpien maiden velkojen mitätöinnin osalta. Lopullisessa julkilausumassa vain lähinnä toistettiin edellisvuoden G7 - huippukokouksen lupaukset. Kyseisellä rahasummalla olisi voitu mitätöidä yhdeksän köyhän maan velanhoitokustannukset ja hankkia puhdasta vettä 5,2 miljardille afrikkalaiselle ihmiselle. Sen sijaan päätettiin rahoittaa hanketta teknologiakuilun kaventamiseksi, jonka avulla köyhimmät maat saataisiin mukaan internetin käyttöön.

"Me emme voi syödä tietokoneita. Ihmisiä kuolee", kommentoi Britannian Jubilee 2000 -kampanjan Afrikka-asioiden johtaja Kwesi Owusu. Jubilee 2000 -kampanjan aktivistit tekivät lauantai-iltana symbolisen mielenilmauksen informaatioteknologian rahoittamiselle ilman velkojen mitätöintiä: he polttivat G8 -huippukokouspaikan edustalla sijaitsevalla rannalla tietokoneen, jonka näytölle oli liimattu teksti: "This is worth nothing until you drop the debt". Vaikka informaatioteknologian levittäminen köyhimpiin maihin on kannatettava aloite, ilman velkojen mitätöintiä se on mitätön, sillä kehitysmailla ei ole resursseja rakentaa informaatioteknologiaan tarvittavaa infrastruktuuria tai kamppailla malariaa, aidsia ym. tauteja vastaan.

Tyhjistä loppupäätöksistä huolimatta velkaongelma on ollut varsin kuuma peruna Okinawan neuvotteluissa. On erittäin todennäköistä, että eräiden G7-maiden päämiehet olisivat selvästi halunneet panostaa velkaongelman pikaiseen ratkaisemiseen enemmän kuin toiset. Jubilee 2000 -kampanja toivookin nyt, että nämä progressiivisemmat päämiehet uskaltaisivat astua esiin ja päättää yksipuolisesti mitätöidä oman maansa saatavat.

Jubilee-kampanja iloitsi myös siitä, että G7-maat ensimmäistä kertaa kutsuivat kehitysmaiden edustajat velkadialogiin Tokioon 20.7., juuri ennen itse huippukokousta. (Aiemmin kehitysmaat on suljettu näistä keskusteluista, vaikka ne koskevat niitä). Valitettavasti tämäkin ele jäi hedelmättömäksi lopullisen ja virallisen G7- julkilausuman teksteissä. G7-maiden toimettomuus on jo nyt aiheuttanut suunnattomasti pettymyksen tunteita. Jubilee 2000 -kampanjan mukaan G7-maat eivät ole ainoastaan kääntäneet selkäänsä mitätöinnin ehtona olevista rakennensopeutusohjelmien seurauksista kärsiville kehitysmaiden ihmisille, vaan myös miljoonille velan mitätöintiä vaativille ihmisille, joiden muassa Paavi, Dalai Lama sekä YK:n pääsihteeri Kofi Annan. G7 -maiden välinpitämättömyys on Jubilee 2000 -kampanjan mielestä kyseessä vuosituhannen suurin loukkaus.

Toiveet avoimesta ja kattavasta, päätöksien toimeenpanemiseen johtavasta velkaongelman käsittelystä kohdistuvat nyt syyskuun alussa New Yorkissa järjestettävään YK:n Millenium Summitiin, johon kokoontuu yli 300 maan päämiehet. Okinawassa ennen G8-maiden huippukokousta järjestettiin myös Jubilee 2000 -kampanjan kokous (19.-21.7.). Kokouksessa keskusteltiin kampanjan tulevaisuudesta, josta laadittiin konsensuspaperi. Lähitulevaisuuden tärkeänä lobbaus/kampanjointikohteena tulee olemaan Millenium Summitin tavoin syyskuussa järjestettävä IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokous Prahassa.

Lisätietoja Okinawan kokouksesta: Annamari Koistinen Projektisihteeri/Jubilee 2000 Kehitysyhteistyön Palvelukeskus/Kepa