Uutinen

G20-kokoukseen osallistuneet afrikkalaisjohtajat tyytyväisiä

Etelä-Afrikan presidentti ja Etiopian pääministeri ovat tyytyväisiä Afrikan huomioimiseen G20-kokouksen päätöksissä. Muilta afrikkalaistahoilta kuuluu kuitenkin kritiikkiä.
Jari Nousiainen
6.4.2009

Etelä-Afrikan presidentti Kgalema Molanthe pitää G20-kokouksen päätöksiä hyvinä kehittyvien maiden kannalta, kirjoittaa BBC. Kaupan tukeminen on Molanthen mielestä oleellisimpia toimenpiteitä kriisin pysäyttämisen kannalta. Etelä-Afrikka on G20-ryhmän ainoa afrikkalainen jäsen.

Samoilla linjoilla Molanthen kanssa oli myös Etiopian pääministeri Meles Zenawi, joka oli kutsuttu G20-kokoukseen New Partnership for African Development (NEPAD) -ryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa edustamaan Afrikkaa. Ennen kokousta Meles on korostanut Afrikan avuntarvetta monessa yhteydessä.

Etiopian ulkoministeriön antaman tiedotteen mukaan Meles katsoo Afrikan saaneen suurimman osan siitä mitä pyysikin. Talouskriisi ei suoraan ole vaikuttanut esimerkiksi afrikkalaisiin pankkeihin, mutta kaupan, investointien ja siirtolaisten rahalähetysten hiipuminen ovat taittamassa Afrikan talouskasvun tänä vuonna puoleen edellisvuotisesta, kirjoittaa AFP.

Afrikasta kuuluu kuitenkin myös kritiikkiä G20-päätöslauselmaa kohtaan. Maanosan poissaolo kokouksesta ja sen päätöslauselmasta ei kenialaisen ekonomistin Odour Ong'wen mielestä rohkaise ajattelemaan, että varsinainen ongelma ratkeaisi näillä päätöksillä, kertoo BBC.

BBC:n haastattelema nigerialainen liikemies John Adeleke lausuu saman epäilyksen kuin useat kansainväliset järjestötkin: Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n merkityksen kasvattaminen ei ole eduksi kehitysmaille. "Onnistuneimmat kehitysmaat ovat kehittyneet IMF:stä huolimatta, ja monet epäonnistumiset ovat seurausta IMF:n huonoista neuvoista", Adeleke kommentoi BBC:lle.

Ongelmana IMF:n päätöksenteko

IMF:n päätöksentekorakenteet ovat rahaston varojen kasvattamisen myötä kuuma puheenaihe. Deutsche Wellen artikkelissa afrikkalaiset ja Afrikassa työskentelevät rahoitus- ja kehitysalan asiantuntijat puntaroivat IMF:n roolia ja sen kehittämistä.

Ekonomistit James Shikwati ja Allan Duncan molemmat esittävät, että IMF:n ja Maailmanpankin päätösvallan ollessa pääosin teollisuusmaiden käsissä Afrikan vaikutusvalta omaan kehitykseensä on vajavainen. Duncan moittii rahoituslaitoksia siitä, että lainansaajilta edelleen vaaditaan markkinoiden vapauttamista ideologisin perustein.

Nairobilaisessa Inter Region Economic Network -järjestössä työskentelevaä Shikwati olisi valmis tiputtamaan IMF:n ja Maailmanpankin kokonaan pois talouden suunnittelusta. Afrikan maiden tulisi huolehtia kansalaistensa tarpeista, sillä rahoituslaitokset ajavat vain osakkaidensa agendaa, hän toteaa.

Lisää tietoa aiheesta